Situația tensionată din Ucraina și Taiwan le-a reamintit liderilor că geopolitica nu moare niciodată. Cu toate acestea, președintele Biden a declarat la Națiunile Unite în 2021 că SUA „nu caută un nou Război Rece” cu China, dar nici cu Rusia. Biden a căutat să reducă cât mai mult domeniul concurenței cu China, căutând în același timp o cooperarea în domenii de interes reciproc. Aceasta este o abordarea total greșită. O competiție în stilul Războiului Rece cu China este exact ceea ce SUA ar trebui să-și dorească.
La ONU, Biden a avertizat că cooperarea este singura modalitate responsabilă „de a aborda amenințările urgente precum Covid-19 și schimbările climatice sau amenințările persistente precum proliferarea nucleară”. O mentalitate de război rece, a spus el, s-ar putea „înclina cu ușurință de la o competiție responsabilă la un conflict”, ceea ce duce la o catastrofă militară gravă. Acest lucru a fost clar în mintea președintelui în august, când a justificat retragerea SUA din Afganistan comparând-o favorabil cu Vietnamul.
De fapt, un război rece cu China ar însemna evitarea unei confruntări militare directe. Și mai bine, un război rece este un război care ar putea fi câștigat.
Unii au speculat că schimbarea de tehnologică rapidă a armamentului autonom prin inteligență artificială și robotică ar face evitarea războiului mai greu de rezolvat. Dar Războiul Rece a durat mai mult de patru decenii fără să ajungă în al treilea război mondial, chiar și pe fondul unei revoluții tehnologice care a făcut posibilă distrugerea asigurată reciproc, prin simpla apăsare a unui comutator. Forța militară americană a descurajat un atac sovietic, în timp ce investițiile majore ale Washingtonului în stabilitatea politică și economică a unor state importante precum Japonia, Franța, Germania de Vest și Italia au contracarat subversia și constrângerea sovietică. Cadrul a demonstrat că, cursele înarmărilor nu duc neapărat la conflicte armate.
La începutul Războiului Rece, SUA se afla într-o poziție economică și militară mult mai bună decât Uniunea Sovietică. Economia americană a reprezentat jumătate din produsul intern brut global, iar Washingtonul a reușit să stabilească rapid alianțe puternice postbelice. Uniunea Sovietică, în schimb, suferise enorm în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pierzând un procent mare din populație și capacitatea de producție. Ar putea creea alianțe doar prin frică, constrângere sau invazie.
Astăzi, poziția geopolitică americană este puternică, chiar dacă câștigurile chineze au erodat avantajul militar general al SUA. SUA și aliații săi reprezintă 50% din PIB-ul global. Washingtonul este aliat sau are relații din ce în ce mai prietenoase cu aproape fiecare țară din Asia. Puterea puterii soft americane subliniază atractivitatea sistemului democratic al SUA și a modului de viață american.
Guvernul chinez, pe de altă parte, se teme de propriul popor. Bugetul de securitate internă al Beijingului a crescut mai repede decât bugetul său național de apărare. În ciuda manifestării publice de afecțiune de săptămâna trecută între Xi Jinping și Vladimir Putin la Beijing, China nu are aliați majori, iar comportamentul său generează relații din ce în ce mai neprietenoase cu aproape fiecare națiune. Descurajarea unui atac chinez asupra Taiwanului este importantă, dar nu este singura măsură pentru a avea o poziție geopolitică mai puternică.
Un război rece înseamnă o competiție cu spectru complet, care permite SUA să concureze în domenii în care au avantaje comparative, cum ar fi finanțele, învățământul superior și ingineria avansată. Puterea dură va fi necesară, dar nu suficientă pentru „câștigarea secolului 21”. La sfârșitul secolului al XX-lea, puterea a câștigat timp, dar în cele din urmă corupția morală și ipocrizia ideologică a Uniunii Sovietice au cauzat prăbușirea acesteia. Aceasta Își putea controla și conduce cetățenii numai prin frică. Când frica a început să se spargă, dominația nu a mai rezistat.
SUA ar trebui să sublinieze natura totalitară a Partidului Comunist Chinez și să demonstreze că există o modalitate mai bună de a trăi pentru cetățenii chinezi. SUA rămâne un loc atractiv pentru chinezii obișnuiți. Mai mult de jumătate dintre cercetătorii de top ai Chinei ajung să se mute în SUA, care are cele mai bune universități și companii de tehnologie cu cele mai mari încasări. China poate fi capabilă să țină pasul cu SUA din punct de vedere militar, dar nu poate concura într-o competiție largă și susținută pentru inimi și minți.
În 1938, Winston Churchill a văzut că fascismul și democrația liberală erau pe un curs de coliziune. În loc să se ferească de amenințare, el a recunoscut că „antagonismul este aici acum”. În loc să privească această competiție ideologică ca pe o problemă, Churchill a văzut că „conflictul de idei spirituale și morale” este ceea ce „oferă țărilor libere o mare parte din puterea lor”. Dacă competiția cu China se referă cu adevărat la viitorul secolului 21 – indiferent dacă democrația ca crez și experimentul american ca civilizație poate supraviețui în fața celei mai mari provocări de până acum – SUA ar trebui să fie extaziate de perspectivele unui război rece. .
Dacă cooperarea fructuoasă este o fantezie și un război este un coșmar, un război rece cu China este visul lucid pe care domnul Biden și succesorii săi ar trebui să-l îmbrățișeze.
Gabriel Scheinmann