Home » Președintele Turciei cere Suediei și Finlandei să predea 130 de „terorişti” pentru a da undă verde aderării la NATO

Președintele Turciei cere Suediei și Finlandei să predea 130 de „terorişti” pentru a da undă verde aderării la NATO

by Laurentiu Rebega

Pentru ca Ankara să aprobe candidatura lor comună la NATO, Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze zeci de oponenți politici pe care îi consideră teroriști , a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un discurs.

„În primul rând, trebuie să extrădeze aproape 130 de teroriști pentru ca cele două candidaturi să treacă de parlamentul nostru; din păcate, încă nu au făcut acest lucru”, a declarat Erdoğan la un miting al tinerilor, potrivit agenției de presă de stat Anadolu. Ungaria și Turcia sunt singurele două țări care mai trebuie să ratifice oferta comună NATO a Suediei și Finlandei.Dacă executivul de la Budapesta a spus că va sprijini această cerere de extindere a blocului militar și va semna documentul la începutul acestui an, Ankara încă nu a dat vreun semn că ar dori să facă acest lucru fără a obține ceva la schimb.Luna trecută, un tribunal suedez a blocat extrădarea unui jurnalist turc în exil, identificat de Erdogan ca fiind unul dintre personajele pe care Stockholm ar trebuit să-l extrădeze pentru a obține aprobarea Turciei.

„Turcia cere uneori persoane pe care și-ar dori să le fi extrădat din Suedia și este binecunoscut faptul că legislația suedeză în acest sens… este foarte clară: că instanțele [iau] acele decizii, nu există loc pentru a schimba asta”, a spus premierul suedez Ulf Kristersson ca reacție. “Nu cred că aceste lucruri ar  ar trebui să umbrească faptul că lucrurile merg bine”, a adăugat el cu privire la candidatura Suediei la aderarea la NATO.

Tensiunile dintre cele două țări s-au accentuat săptămâna trecută, după ce protestatarii din Stockholm au atârnat o efigie a lui Erdogan, ceea ce a determinat Ministerul turc de Externe să-l cheme pe ambasadorul Suediei la Ankara. Kristersson a spus mai târziu că efigia a fost un „act de sabotaj” menit să împiedice eforturile Suediei de a adera la NATO.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!