Home » Polonia și Lituania pun presiune pe Germania pentru a furniza tancuri Ucrainei

Polonia și Lituania pun presiune pe Germania pentru a furniza tancuri Ucrainei

„Andrzej, avem nevoie de aceste tancuri moderne pentru că este singura modalitate de a opri invazia rusă”, i-a spus Zelenskyy lui Duda.

by Laurentiu Rebega

Președintele polonez Andrzej Duda,  a declarat marți la Davos, că o mișcare a guvernului german de a furniza tancuri Ucrainei este o „decizie foarte, foarte, foarte, foarte necesară”, argumentând că opinia publică germană se îndreaptă acum spre furnizarea de mai mult ajutor militar Kievului. La un panel despre apărarea Europei la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Duda și omologul său lituanian Gitanas Nausėda, putem spune că, au exercitat chiar presiuni susținute asupra Berlinului pentru a trimite echipament militar greu în Ucraina.

„Atitudinea în Germania se schimbă”, a spus G. Nausėda, dar, în același timp a criticat întârzierea cu care administrația de la  Berlin încearcă să ia o decizie privind livrarea tancurilor Leopard, de fabricație germană, în Ucraina – pe care l-a numit „un factor foarte strategic în acest război”. „Trebuie să vă spun sincer, este păcat pentru că fiecare zi a acestui război costă mult”, a spus el. „Nu avem luxul pentru astfel de întârzieri, iar luarea deciziilor trebuie să fie decisă, rapidă.”

La sfârșitul săptămânii trecute, Marea Britanie s-a arătat dispusă să trimită tancuri Challenger 2 în Ucraina, aruncând astfel mănușa altor aliați NATO pentru a-i convinge să le urmeze exemplul. „Germania face parte din alianța NATO și, dacă există o situație în care câțiva aliați sunt gata să-și dea tancurile Ucrainei, este un moment important”, a spus Andrzej Duda.Duda a anunțat săptămâna trecută că Polonia intenționează să trimită o companie de 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar avea nevoie de permisiunea Germaniei pentru a le reexporta.  Vicecancelarul german Robert Habeck a răspuns că Berlinul nu se va  opune unei astfel de mișcare, dar că Varșovia trebuie mai întâi să facă o cerere oficială.

„Sperăm că producătorul acestor tancuri, Germania, va participa și el – în opinia mea, o idee foarte bună”, a spus Duda. „Am fost solicitat de [președintele Ucrainei] Volodymyr Zelenskyi pentru acel sprijin militar de câteva ori. Mi-a spus: „Andrzej, avem nevoie de aceste tancuri moderne pentru că este singura modalitate de a opri invazia rusă”.Duda a spus că scopul este ca țările NATO echipate cu Leopard 2 să se unească și fiecare să trimită suficiente tancuri pentru a crea o brigadă blindată pentru Ucraina.

Atunci când a fost întrebat dacă Polonia a solicitat în mod oficial permisiunea Germaniei de a exporta tancuri, ministerul polonez al apărării a spus: „Polonia a declarat transferul unei companii de tancuri Leopard în Ucraina, ca parte a unei coaliții internaționale. Sunt în curs de desfășurare consultări cu aliații.”

De reținut că miniștrii apărării din Europa se vor întâlni vineri la baza militară Ramstein din Germania pentru a discuta despre sprijinul militar suplimentar pentru Kiev.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!