Home » Chinei își trimite cel mai înalt diplomat în Europa

Chinei își trimite cel mai înalt diplomat în Europa

Turneul european are drept scop dezghețarea relațiilor UE-China

by Laurentiu Rebega

Wang Yi va fi cel mai înalt oficial chinez care va vizita UE de când Xi Jinping și-a consolidat puterea. Cel mai important diplomat al Chinei va vizita Germania și Belgia luna viitoare în încercarea de a restabili relațiile cu o Europă sceptică, în relația cu China. Wang Yi va fi prezent la Conferința de Securitate de la München și va vizita sediul UE, potrivit unei surse credibile din anturajul său, deși unii diplomați au spus că datele exacte ale călătoriei la Bruxelles nu se cunosc. Turneul european reprezintă o dorință, dar și un prilej de a depăși tensiunile din relația dintre China și Europa, pe fondul sprijinului continuu al Beijingului pentru Moscova, în ciuda invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin.

Domnul Wang a fost promovat de la ministerul de externe la Biroul Politic de 24 de persoane, organul de conducere al Partidului Comunist, pentru a superviza politica externă. El va fi oficialul de cel mai înalt rang care va vizita Europa de la Congresul Partidului Comunist din octombrie – care a oficializat continuarea, după așa zisa încălcare a normelor, după alegerea lui Xi Jinping la cârma celei de-a doua mari economii din lume – precum și eventuala încetare de către China a măsurilor restrictive împotriva pandemiei.

Având SUA ca rival strategic superior, China caută modalități de a restabili relații mai apropiate cu Europa prin angajamente diplomatice. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Consiliului European Charles Michel au mers la Beijing  anul trecut, consolidând declarația de dezaprobare a lui Xi  Jinping față de amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei.

Xi s-a întâlnit, de asemenea, cu liderii Italiei, Olandei și Spaniei în timpul summitului G20 din noiembrie 2022. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va vizita China la începutul acestui an „China s-a încălzit față de Europa în ultimele săptămâni”, a declarat un diplomat. Misiunea Chinei în UE nu a răspuns când i-a fost cerut să comenteze planurile lui Wang. Călătoria lui Wang vine în timp ce UE încearcă să-și sporească contactul direct cu birocrația bizantină din Beijing. Când fostul ministru de externe Yang Jiechi a fost promovat la funcția de șef al diplomației partidului, el a încetat să mai aibă de-a face cu UE, lăsând-o pe atunci noului ministru Wang, în timp ce acesta se concentra în primul rând pe relațiile dintre SUA și China.

Există, de asemenea, semne de intensificare a contactelor dintre Beijing și Washington, mai mult de atât secretarul de stat al SUA Antony Blinken, urmează să viziteze Beijingul la începutul acestui an pentru a „extinde cooperarea”.În ciuda avertismentului Beijingului asupra amenințărilor nucleare ale Moscovei, liderii chinezi și ruși s-au întâlnit pentru a susține o alianță alternativă la ordinea mondială occidentală. La cel mai recent contact cu Putin, din 30 decembrie, Xi a salutat un parteneriat strategic cuprinzător „mai matur și mai rezistent” cu Rusia, constatând un „nivel record” pentru comerțul bilateral în primele 11 luni ale anului trecut.

Pe de altă parte, diplomații chinezi au încercat minimalizeze importanța legăturilor Beijingului cu Moscova, care au atins un punct culminant cu doar câteva săptămâni înainte de invazia rusă, când Xi și Putin au anunțat un parteneriat „fără limite”. Noul ambasador chinez la UE, Fu Cong, a spus că „oamenii nu ar trebui să citească prea mult în” etichete precum „fără limite”, adăugând că Beijingul ar putea descrie relațiile cu UE în aceiași termeni.

Mulți dintre oficialii care s-au întâlnit cu Fu Cong au spus că, acesta este foarte dornic să vadă cum să revigoreze procesul de ratificare blocat asupra Acordului cuprinzător UE-China privind investițiile. Acordul, promovat cu fervoare de fostul cancelar german Angela Merkel și de departamentul de comerț al Comisiei Europene, a rămas „înghețat” de Parlamentul European după ce Beijingul a sancționat unii parlamentari UE ca răspuns la sancționarea de către UE a oficialilor chinezi implicați în reprimarea musulmanilor uiguri din Xinjiang.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!