Celor care alcătuiesc Grupul Davos le place să se considere soluția pentru problemele lumii, dar António Guterres nu este atât de sigur. „Suntem în cea mai proastă situație din viața mea”, a declarat miercuri șeful ONU, în vârstă de 73 de ani, la Forumul Economic Mondial, iar liderii corporativi adunați alături de politicieni în vârful muntelui elvețian din Davos sunt departe de a fi fără vină. „În tot spectrul provocărilor globale, avem nevoie de ingeniozitate și cooperare din sectorul privat pentru a promova pacea, dezvoltarea durabilă și drepturile omului”, a spus el.
Forumul Davos a plasat schimbările climatice în fruntea listei sale globale de amenințări de ani de zile. Dar întâlnirea sa anuală este plină de companiile cele mai responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Lista participanților la forumul din acest an a inclus directori generali sau directori de top de la cel puțin 27 de companii de combustibili fosili, inclusiv Shell, Chevron, Aramco și BP.
„Astăzi, producătorii de combustibili fosili și facilitatorii lor se întrec în continuare pentru a extinde producția, știind foarte bine că modelul lor de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană”, a spus Guterres. „Această nebunie aparține ficțiunii științifico-fantastice, dar știm că prăbușirea ecosistemului este un fapt științific rece și dur.”
Guterres a scos în evidență dovezile publicate săptămâna trecută care detaliau predicțiile precise privind schimbările climatice făcute de oamenii de știință care lucrează pentru ExxonMobil încă din anii 1970. „La fel ca industria tutunului, ei s-au pasat cu propria lor știință”, a spus el, iar acum lumea este pe calea unei creșteri „devastatoare” de 2,8 grade a temperaturii”.
Cele mai mari instituții financiare și administratori de active din lume – dintre care mulți sunt și pe lista invitaților – încă mai investesc sute de miliarde de dolari în companii care produc și ard combustibili fosili, potrivit unui raport publicat marți de ONG-uri, în ciuda angajamentului de a-și alinia investițiile lor la o lume cu emisii nete zero până la mijlocul acestui secol.
Aceste constatări fac ecou criticilor făcute anul trecut de un grup de lucru lansat de Guterres pentru a cere actorilor corporativi să răspundă pentru angajamentele lor.