Home » Macron(Franța) și Sanchez(Spania) fac front comun în ceea ce privește răspunsul european la subvențiile americane

Macron(Franța) și Sanchez(Spania) fac front comun în ceea ce privește răspunsul european la subvențiile americane

Declarația comună care solicită Europei să adopte soluții „rapide, flexibile și eficiente”.

by Laurentiu Rebega

Liderii Franței și Spaniei și-au unit forțele joi la Barcelona pentru a cere un răspuns „proactiv” la pachetul de subvenții verzi de mai multe miliarde de dolari al Washingtonului, după semnarea unui tratat de prietenie și cooperare. La o conferință de presă, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța și Spania au „aceeași convergență de puncte de vedere” când vine vorba de modul în care UE ar trebui să reacționeze la subvențiile în temeiul așa-numitului Act de reducere a inflației al Statelor Unite, pe care mulți din Europa va crea o concurență neloială pentru întreprinderile de pe continent.

„Amândoi suntem conștienți de faptul că trebuie să reacționăm într-un mod foarte proactiv… Avem nevoie de o strategie reală Made in Europe și de instrumente care să fie foarte ușor de utilizat pentru companiile noastre”, a spus Macron.

Franța face eforturi pentru ca, capitalurile UE să slăbească regulile privind subvențiile de stat și să creeze un fond suveran al UE în încercarea de a stimula industriile “verzi” de pe tot continentul, pe fondul temerilor că stimulentele americane vor sifona investițiile din Europa.

Întărind spusele lui Macron de la conferința de presă, premierul spaniol Pedro Sánchez a spus că Europa „se confruntă cu un moment critic” din cauza războiului din Ucraina și a „deciziilor comerciale luate de aliații noștri”.

Declarația comună, publicată odată cu tratatul, spunea că Franța și Spania „apără o strategie ambițioasă care [trebuie] să fie implementată rapid pentru a garanta competitivitatea economiei noastre”.

„Franța și Spania sprijină soluții rapide, agile și eficiente pentru a accelera și simplifica instrumentele și fondurile existente, inclusiv Next Generation” – schema UE de recuperare a COVID-19 – „către o politică industrială europeană mai ambițioasă”, se adaugă declarația.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!