Home » De câte tancuri are nevoie Ucraina pentru a schimba cursul războiului?

De câte tancuri are nevoie Ucraina pentru a schimba cursul războiului?

by Gabriela Taranu

„Știu că pot învinge acest inamic. Dar am nevoie de resurse. Am nevoie de 300 de tancuri, 600-700 de vehicule de luptă de infanterie, 500 de obuziere. Atunci, cred, este destul de realist să ajungem la granițele care erau pe 23 februarie ”, a declarat Valery Zaluzhny, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un interviu pentru The Economist la mijlocul lunii decembrie.

Aprovizionarea cu arme a Ucrainei, inclusiv furnizarea de tancuri, a fost tema principală care s-a discutat de conducerea militară a aliaților occidentali la întrunirea din Germania ce a avut loc la baza forțelor aeriene americane de lângă Rammstein, pe 20 ianuarie curent. Institutul Internațional pentru Studii Strategice consideră că pentru o operațiune ofensivă de succes, Ucraina are nevoie de 100 de tancuri Leopard 2. Phil Osborne, fostul șef al serviciilor secrete britanice, este de acord cu o estimare de 100 de tancuri. El a adăugat, că succesul va depinde și de pregătirea militarilor, de aprovizionarea și planificarea operațiunii. La moment, după cum relatează The Guardian, în 13 țări NATO există aproximativ 2.300 de tancuri moderne germane Leopard 2, dintre care Germania are 321 de tancuri de acest tip în serviciu activ, plus alte 255 în depozit.

Mult în chestiunea livrării de tancuri către Ucraina depinde de Germania, fără acordul căreia alte țări NATO nu pot transfera Leoparzii spre armata ucraineană. Însă la recenta întrunire de la Rammstein, Statele Unite și aliații săi nu au reușit să convingă Berlinul să decongestioneze procesul de furnizare a tancurile de luptă Leopard, Ucrainei. Poziția Germaniei nu a fost influențată, cel puțin deocamdată, nici de decizia Marii Britanii privind livrarea a 14 tancuri Challenger 2 către ucraineni, nici de decizia Franței, care intenționează să furnizeze tancuri Leclerc, Ucrainei. Pilula amară germană pentru ucraineni a fost îndulcită de decizia din noaptea de 20 ianuarie a Statelor Unite, care au anunțat livrarea unui lot de arme către Ucraina, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Este adevărat, că din acest lot lipsesc tancurile „Abrams”, mult râvnite de către Kiev.

Dintre liderii europeni, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, insistă cel mai mult asupra aprovizionării Ucrainei cu Leoparzi. El vrea să formeze o alianță de țări care să transfere aceste arme Forțelor Armate ale Ucrainei. Cu toate acestea, după cum notează Politico, până acum, în afară de Polonia, doar Finlanda și-a anunțat disponibilitatea de a furniza tancuri Abrams din propria dotare către Ucraina. Pe 19 ianuarie, Morawiecki a spus că Polonia fie va primi permisiunea Germaniei de a transfera 14 Leoparzi, fie va face ea însăși „ce trebuie de făcut”.

După aprecierile expertului militar ucrainean, Matveev este realist ca Ucraina să obțină 300 de tancuri, despre care a vorbit Zaluzhny în decembrie, anul trecut. Pentru aceasta este nevoie ca Germania să deblocheze aprovizionarea cu Leoparzi, în condițiile când germanii înșiși pot transfera 100 de astfel de tancuri către Forțele Armate ale Ucrainei, alte 100-150 pot fi furnizate din alte țări europene. Adăugate la preconizatele livrări ale tancurilor franceze Leclerc, dar și a tancurilor americane Abrams, până în vară poate să se acumuleze numărul necesar  pentru o ofensivă victorioasă împotriva rușilor, a adăugat analistul.

            În această ordine de idei cei mai vizați demnitari ucraineni au formulat apeluri publice către liderii occidentali, în speranța de a impulsiona procesul de furnizare de tancuri către Armata Ucraineană:

Vladimir Zelenski, Președintele Ucrainei

„Dacă vrei să ajuți, ajută. Fără dialog. Doar ajuta. Scopul nostru este să ne de-ocupăm toate teritoriile. Crimeea este pământul nostru, teritoriul nostru. Aceasta este marea și munții noștri. Dă-ne armele tale, noi vom întoarce pământurile noastre”.

Alexei Reznikov, Ministrul Apărării

”Este foarte important pentru noi să punem la dispoziția forțelor de apărare un „pumn blindat”, astfel încât să poată sparge apărarea lor într-o contraofensivă și, în același timp, să salveze viețile soldaților noștri”.

Mihail Podolyak, Consilier al președintelui Ucrainei

”A fi adevărat lider, înseamnă a conduce prin propriul exemplu, nu a privi impasibil de la o parte pe alții. Nu există tabuuri. De la Washington la Londra, de la Paris la Varșovia, un lucru este clar: Ucraina are nevoie de tancuri, tancurile sunt cheia pentru încheierea corectă a războiului. Este timpul să nu mai tremurăm înaintea lui Putin, timpul să facem pasul final”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!