Home » Competiția UE- China; UE prioritizează 70 de proiecte internaționale de infrastructură.

Competiția UE- China; UE prioritizează 70 de proiecte internaționale de infrastructură.

by Laurentiu Rebega

Replica Uniunii Europene la rețeaua Chinei de proiecte comerciale și de infrastructură de pe întreg globul devine în sfârșit reală. Cele mai importante proiecte ale Europei Global Gateway își doresc să ofere țărilor în curs de dezvoltare o alternativă la amploarea strategică a Chinei în Inițiativa “Belt and Road”, prin care Beijingul își intensifică puterea de-a lungul rutelor comerciale strategice prin dezvoltări portuare, scheme energetice și rețele de telecomunicații. Primele proiecte ale Global Gateway al UE includ, inclusiv, cablul digital sub Marea Neagră; un cablu submarin de fibră optică pentru a conecta țările mediteraneene și nord-africane și un baraj și o centrală hidroelectrică într-o țară din Africa. Acestea sunt doar câteva dintre cele 70 de proiecte pe care UE le vor consolidate cu prioritate în acest an în cadrul Global Gateway.

„Global Gateway devine realitate. Acum ne referim la afaceri”, a spus un înalt oficial al UE despre lista de succese a proiectelor. Global Gateway își propune să mobilizeze până la 300 de miliarde EURO în fonduri publice și private până în 2027 pentru a finanța proiecte de infrastructură ale UE în străinătate.

Prin comparație, China a investit aproape 2,3 trilioane de dolari în aproape 4.000 de proiecte de investiții și construcții în străinătate începând cu 2005, acest lucru a oferit Beijingului un avans mare față de UE; astfel UE își intensifică efortul de a-și extinde raza economică. Proiectele “Belt and Road” reprezintă aproximativ 370 de miliarde de dolari din acestea, estimează Institutul American de Întreprinderi, ritmul cheltuielilor încetinind din cauza impactului economic al politicii Beijingului de suprimare a pandemiei de coronavirus, pandemie care a fost atenuată abia la sfârșitul anului trecut.

UE s-a confruntat cu critici repetate că eforturile sale de a concura proiectul  “Belt and Road” sunt prea lente și divizate. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, luna trecută, că Europa trebuie să-și intensifice efortul și să  înceapă să obțină rezultate vizibile pe teren. Această întâlnire a dus la selectarea primului lot de proiecte. „Acest lucru arată cum va arăta Global Gateway în practică pe teren în 2023”, a spus un al doilea oficial al UE.

Unele dintre proiectele Global Gateway sunt doar la început, care încep să facă pași concreți în perspectiva în acest an, cum ar fi începerea lucrărilor de construcție, semnarea unui memorandum de înțelegere sau alinierea finanțării. Între timp, UE va începe să pună bazele altor proiecte în următorii ani.

Primul oficial a subliniat că lista nu reflectă nicio alegere geopolitică. „Nu există niciun mesaj politic în spatele acestui lucru”, a spus oficialul.

Să nu uităm totuși că există câteva proiecte sensibile care pot avea inclusiv ramificații geopolitice. UE are mai multe proiecte planificate, proiecte care pune presiune din spate a Chinei, cum ar fi un parteneriat de tranziție energetică cu Indonezia și un proiect de conectivitate digitală în Filipine. Același lucru este valabil și pentru unele proiecte din curtea Rusiei, cum ar fi un proiect de hidrogen în Kazahstan, o legătură de transport în Asia Centrală, două proiecte în Mongolia și o hidrocentrală în Tadjikistan. Lista priorităților a fost discutată pentru prima dată de diplomații UE săptămâna trecută, dar vor urma discuții suplimentare săptămâna aceasta, cu scopul de a clarifica lista pînă pe 6 februarie, au declarat cei doi oficiali UE.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!