Zona post-sovietică reprezintă un vast teritoriu al corupției endemice. Ucraina pe acest fundal nici odată nu a făcut excepție. Mai mult, o perioadă îndelungată figuri politice importante de la Kiev și Odessa au susținut separatismul transnistrean, beneficiind în interes personal de fluxurile de contrabandă operate prin zona secesionistă din Republica Moldova. Astăzi, atacată militar de Rusia, Ucraina achită polițele pentru poftele hrăpărețe ale oligarhilor de la putere, care au contribuit la proliferarea modelului secesionist rusesc în Moldova la Est de Prut, iar acum țara lor trăiește consecințele acestui model pe propria piele.
Nici războiul cu Rusia, ce a provocat nemăsurate sacrificii și jertfe din partea poporului ucrainean, nu a potolit setea de îmbogățire ilicită a corupților din sistemul administrativ de stat. Pe 22 ianuarie, cuțitul a ajuns la os și președintele Zelensky, cu toate riscurile de rigoare, a fost nevoit să reacționeze dur la o serie de scandaluri de corupție din ministerele ucrainene. El a anunțat investigații importante asupra oficialilor din achizițiile guvernamentale și din domeniul energiei. Potrivit lui Zelensky, informațiile care au devenit cunoscute public și au stârnit societatea vor fi analizate în detaliu, iar statul va lua toate măsurile necesare pentru stârpirea corupției.
Deja la această etapă, pe 24 ianuarie au avut loc schimbări de personal în mai multe ministere. Trei viceminiștri și-au pierdut funcțiile: Vyacheslav Shapovalov de la Ministerul Apărării, Ivan Lukerya și Viaceslav Negoda de la Ministerul Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor și Vitali Muzychenko de la Ministerul Politicii Sociale. Au fost concediați și șefii a cinci regiuni: Dnipropetrovsk – Valentin Reznichenko, Kiev – Oleksiy Kuleba, Zaporozhye – Oleksandr Starukh, Sumy – Dmitri Zhyvitsky și Kherson – Yaroslav Ianușevici. Șeful regiunii Kiev îl va înlocui pe fostul șef adjunct al OPU Kyrylo Timoșenko, a cărui demitere a fost semnată de președintele Zelensky.
Majorității celor demiși li se încriminează diverse încălcări, pasibile de a fi catalogate ca acte de corupție. Chiar dacă motivele oficiale ale demisiilor, deocamdată, nu au fost raportate oficial, însă din relatările presei ucrainene se cunoaște, că oficialii au fost concediați după scandaluri de corupție. Astfel, demisia lui Vyacheslav Shapovalov, care era responsabil cu logistica Forțelor Armate ale Ucrainei, a urmat investigației publicației Zerkalo Nedeli, în care se relata că alimentele pentru armata ucraineană au fost cumpărate la prețuri umflate. Iar potrivit ziarului ucrainean Pravda, șeful adjunct al biroului președintelui Kiril Timoșenko și-a prezentat demisia, după ce a fost criticat că a condus un SUV, predat Ucrainei pentru misiuni umanitare, in scopuri personale.
În același timp, procurorul general adjunct al Ucrainei Oleksiy Symonenko a demisionat după ce jurnaliștii au relatat că la sfârșitul anului 2022, a plecat în vacanta, în Spania, cu un Mercedes deținut de un om de afaceri din Lviv. În plus, Ivan Lukerya, ministrul adjunct al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii din Ucraina, a demisionat. Anterior, a fost concediat un alt șef adjunct al acestui minister, Vasily Lozinsky, suspectat că a luat mită la cumpărarea generatoarelor de energie electrică.
Măsurile anticorupție întreprinse de conducerea politică de la Kiev semnalează despre conștientizarea marelui pericol pe care îl reprezintă corupția ca un fenomen endemic, în special pentru un stat care se afla în plin război. În aceste condiții conducerea de la Kiev este obligata să fie cu ochii în patru și să ia măsurile cuvenite pentru a demasca și preveni actele de corupție din interior. Valul de demisii ce i-a vizat pe mai mulți importanți funcționari publici din Ucraina, pune multe semne de întrebare, dar demonstrează că administrația lui Zelenski este hotărâtă să aplice punctual legile, iar funcționarii publici vor fi monitorizați în permanență.
Măsurile anticorupție nu sunt doar o parte cheie a procesului de aderare la UE, ci și una dintre condițiile pentru acordarea asistenței macrofinanciare Ucrainei, dar și asistenții militare pentru armata ucraineană. În acest context ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a reacționat la ultimele scandaluri de corupție izbucnite în statul de reședință, afirmând că pe viitor în Ucraina nu ar trebui să existe loc pentru cei care folosesc resursele statului pentru propria lor îmbogățire. Ea a reamintit cuvintele președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, că puterea societății și a statului se bazează pe dreptate și corectitudine. Această reacție operativă a diplomației americane la măsurile anticorupție întreprinse de oficialitățile ucrainene, vorbește despre susținerea plenară a acestor eforturi de către principalii aliați ai Ucrainei, care vor continua să susțină economic, politic și cu material militar războiul ucrainenilor împotriva agresiunii Moscovei.