Home » Statele Unite acuză China de spionaj cu baloane

Statele Unite acuză China de spionaj cu baloane

Un balon s-a plimbat "liniștit" deasupra SUA pentru câteva zile

by Laurentiu Rebega

Faza cu balonul care traversează SUA fără să fie întrebat nimic a dat naștere unor dezbateri mai mult haioase decât serioase  Asta până când instituțiile și-au dat seama că este o problemă atât politică pentru administrația SUA, cât și o problemă de securitate. Răspunsul inițial din partea guvernului SUA a minimizat incidentul. Cu toate acestea, dimineața următoare, administrația sa schimbat, secretarul Blinken anulând sau amânând o călătorie planificată la Beijing. Acest incident arată limitele serioase ale efortului administrație Biden de a stabiliza relațiile cu China, de a coopera în politica climatică și de a exercita o abordare de „concurență acolo unde trebuie, dar cooperare acolo unde putem” , așa cum a fost practicat de administrația Obama. (administrație favorizată și de mai mulți aliați europeni).

Pentagonul a recunoscut că a urmărit un balon spion chinez în spațiul aerian al SUA. Mai mult, purtătorii de cuvânt au dezvăluit că acesta nu este primul incident. Aparent, a existat unu astfel de incident peste Hawaii anul trecut (care nu fusese atribuită în mod oficial Chinei), în largul coastei Kauai, unde se află rachetele Barking Sands și unde SUA testează interceptoare și noi sisteme radar pentru navele MDA și ale Marinei împreună cu școala de submarine. Se pare că mai există un astfel de balon peste vestul Canadei. Au existat rapoarte despre unul peste Guam. China, pe de altă parte,  afirmă că balonul este o aeronavă civilă de urmărire a vremii care a deviat de la cursul normal. Evaluarea ulterioară a SUA este că acest lucru nu este credibil. În plus, evaluarea arată o acțiunea este ilegală.  Iată un rezumat al evenimentului: https://www.thedrive.com/the-war-zone/chinas-spy-balloon-over-montana-is-part-of-a-larger-more-troubling-pattern

Ce urmează? Indiferent de amenințarea reală pe care o reprezintă survolul, SUA acuză China că acționează cu intenție și este important să înțeleagă atât intenția acțiunilor, cât și răspunsul public, diplomatic și fals, al Chinei. În ultimul timp, China a renunțat la diplomația agresivă, „războinic-lup”, care a consacrat-o în ultima vreme. Este clar, Beijingul crede că poate manipula administrația SUA cu un angajament selectiv. Casa Albă se confruntă cu o provocare serioasă, cu americanii și mulți aliați din ce în ce mai sceptici față de China și impulsul lui Biden de a tempera relațiile cu Beijingul. Abordarea lor nu este sustenabilă. Este din ce în ce mai probabil ca politica SUA să trateze China ca pe un adversar clar. Așteptați-vă ca eforturile comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților pentru  relația cu China să crească nu doar atenția asupra amenințărilor Chinei, ci și o altă abordare a relațiilor. Administrația riscă să urmeze cerința unor americani și a unor aliați critici în abordarea acțiunilor destabilizatoare și amenințătoare ale Chinei. Acest lucru nu este de bun augur pentru o consolidare a relațiilor diplomatice cu China.

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul a spus că este “spion”, a fost doborât sâmbătă de un avion de luptă al armatei SUA, deasupra Oceanului Atlantic.

Așadar un alt subiect fierbinte apare pe harta geopolitică.

Late edit: Ministerul Chinez de Externe a declarat că intrarea balonului în spațiul SUA a fost “total neașteptată” și că doborârea acestuia este “clar o reacție hazardată”. Am putea spune că, China fumegă după această doborâre și avertizează că ar putea avea un răspuns hotărât.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!