Home » Mercenarii militari sau măcelarii Wagner în perspectiva Tribunalului internațional

Mercenarii militari sau măcelarii Wagner în perspectiva Tribunalului internațional

by Gabriela Taranu

Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina este susținută inclusiv de luptători care fac parte din companii militare private (PMC), cea mai scandaloasă și cunoscută fiind PMC Grupul Wagner. La sfârșitul lunii ianuarie curent, Departamentul Trezoreriei SUA a recunoscut PMC Wagner drept „organizație criminală transnațională”, declarând despre instituirea sancțiunilor împotriva acestei companii militare și a grupurilor sale asociate din întreaga lume. „Wagner PMC comite crime atroce și încălcări ale drepturilor omului în Ucraina și în alte părți”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. „Vom lucra neobosit pentru a-i identifica, a demasca și a-i judeca pe cei care îl ajută pe Wagner”, a adăugat el.

Pentru prima dată despre compania militară privată Wagner a scris publicația din Sankt Petersburg Fontanka.ru, în octombrie 2015. Potrivit investigației jurnalistice de la The Bell, ideea de a crea o armată privată în Rusia, a venit de la ofițeri de rang înalt ai Ministerului rus al Apărării, după modelul unui PMC din Africa de Sud, numit Executive Outcomes. La acel moment se discuta la Ministerul rus al Apărării  despre crearea unei echipe de „pensionari”, care s-au pensionat oficial, dar erau instruiți și experimentați în operațiuni de luptă. În documentele de fondare a PMC Wagner se specifică că organizația oferă o gamă largă de servicii: protecția personalităților publice, formarea militară și consultanță în probleme de securitate. Cu toate acestea, numeroase rapoarte și dovezi indică faptul că grupul depășește cu mult aceste activități. În special, Grupul participă activ la acțiunile de luptă în Ucraina, Africa, cât și în Orientul Mijlociu.

Grupul Wagner a fost înființat și este condus de Yevgeny Prigojin, un antreprenor în domeniul cateringului, care a făcut nouă ani de închisoare în timpul Uniunii Sovietice și care a început cariera de antreprenor ca vânzător de hot-dog. Prigojin este considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin încă din perioada Sanct-Petersburg, fiind uneori numit „bucătarul lui Putin”. În trecut a fost implicat în diverse afaceri controversate și a fost sancționat de guvernul SUA pentru că a intervenit în alegerile prezidențiale americane din 2016. Cu toate acestea, structura exactă de proprietate a Grupului Wagner rămâne neclară, iar guvernul rus a negat oficial orice implicare în legătură cu acest grup.

Despre Wagner s-a scris în presa internațională că ar fi angajat peste 3000 de mercenari pentru luptele din Siria, aproximativ 1000 în Libia și Republica Centrafricană. Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, Wagner comandă 50.000 de luptători în Ucraina și a devenit o componentă cheie a campaniei militare în acest război. Potrivit datelor Consiliului Național de Securitate al SUA, aproximativ 80% din trupele sale din Ucraina au fost extrase din închisori. Se crede că înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Grupul Wagner avea doar aproximativ 5.000 de luptători.

Wagner a început să recruteze deținuți din coloniile penale ale Rusiei în vara anului 2022. Însăși Prigojin a făcut un tur prin coloniile penale ruse, ademenindu-i  pe condamnați să se alăture armatei sale private pentru lupte în Ucraina contra sumei de 200.000 de ruble timp de șase luni și libertate dacă supraviețuiesc conflictului. La fel, familiilor celor căzuți în lupte li se promit 5 milioane de ruble compensații. Dar în conformitate cu multiple relatări de presă, acestea sunt de fapt vorbe în vânt, deoarece potrivit rudelor prizonierilor, nici un contract nu există. Cu toate acestea, sistemul penitenciar din Rusia este cunoscut pentru tratamente și condiții inumane la care sunt supuși prizonierii, deseori închisoarea rusească este comparată cu iadul pe pământ, fapt ce îi determină pe mulți deținuți  să accepte înrolarea în componența Wagner cu perspective incerte de supraviețuire.

În decembrie anul trecut, Reuters a relatat că serviciile de informații americane consideră că Wagner are 40 000 de luptători recrutați din închisori și care au fost desfășurați în Ucraina, reprezentând majoritatea personalului grupului de aproximativ 50.000 de luptători. Faptul că luptătorii Wagner sunt folosiți pe post de carne de tun în luptele din Ucraina se confirmă prin datele șefei Fundației Sedentare a Rusiei, Olga Romanova, care a anunțat că PMC Wagner a recrutat aproximativ 50.000 de condamnați penali, dintre care 40.000 au fost uciși, răniți, predați sau părăsiți.

Pierderile enorme de personal a PMC Wagner pe frontul ucrainean provoacă spiritul de dezertare în rândurile luptătorilor. Pentru a menține disciplina în cadrul armatei de mercenari, comandanții Wagner recurg la cele mai brutale metode. Un caz devenit viral în media internațională datorită videoclipului publicat pe un canal de telegram afiliat Wagner PMC, apare imaginea execuției prizonierului dezertor, Yevgeny Nuzhin, zdrobit în cap cu un baros. Șeful Wagner, Yevgeny Prigojin, a numit videoclipul crimei „o lucrare excelentă a regizorului”, adăugând că crima a fost „corectă”. Potrivit mărturiilor unui prizonier care a fost prezent la recrutare, Prigojin a cerut maltratarea de aceeași manieră și a prizonierilor de război ucraineni.

Mercenarii Wagner au lăsat urme sângeroase în toate locurile unde au participat la război. Națiunile Unite și guvernul francez i-au acuzat pe mercenarii lui Wagner că au comis violuri și jafuri împotriva civililor din Republica Centrafricană. Multiple crime de război Wagner a comis în Libia și Siria, aceste practici criminale fiind reproduse la o scară largă în Ucraina, fapt ce a determinat Rada Supremă să recunoască PMC „Wagner” ca organizație criminală internațională. Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat că fondatorul lui Wagner, Yevgeny Prigojin este direct responsabil pentru mii de crime de război din Ucraina, el însuși își recunoaște deschis rolul în ducerea războiului împotriva Ucrainei. Este evident, că viitorul Tribunal internațional care va judeca crimele războiului dus de Rusia în Ucraina, va avea un capitol aparte desinat crimelor măcelarilor PMC Wagner.  Cum a declarat Procurorul general ucrainean, Andriy Kostin,  „Este timpul să încheiem turneul sângeros al rușilor care se ascund sub numele celebrului compozitor”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!