Home » Democrații și republicani(SUA) îl presează pe Loyd Austin să trimită F-16 în Ucraina

Democrații și republicani(SUA) îl presează pe Loyd Austin să trimită F-16 în Ucraina

by Laurentiu Rebega

Un grup de senatori din ambele partide presează Pentagonul pentru a primi mai multe informații despre cum ar putea fi trimise avioane F-16 în Ucraina. Această propunere se vrea concretizată după ce politicienii au trimis o scrisoare către Secretarul cu probleme de apărare al SUA, Loyd Austin. Politicienii au adus în discuție că, conflictul dintre Rusia și Ucraina se află „acum într-un moment critic”, argumentând că luptătorii F-16 ar putea oferi Kievului un avantaj pe măsură ce invazia totală a Moscovei intră în al doilea an. Politicienii au cerut, de asemenea, să li se ofere o evaluare cât mai aproape de adevăr cu privire la toți factorii care pot influența transferul de avioane F-16 către Ucraina.

Interesantă este discuția cu privire la cum clasifică oficialii ucraineni avioanele de luptă atunci când fac cereri de arme și cum ar putea fi obținute avioanele F-16(dacă vor fi aprobate cererile) fie fabricate de noi, fie din stocurile curente. Discuții au fost purtate și pe marginea subiectului la cum vor influența aceste avioane evoluția conflictului pe viitor și cât de repede ar putea fi antrenați piloții ucraineni. Au fost salutate și rapoartele conform cărora 2 piloți ucraineni au ajuns deja în state pentru a se pregăti la Baza Gărzii Naționale Aeriene din Tucson, acest lucru vrea să arate care este nivelul de pregătire a piloților ucraineni.

La o discuție cu ușile închise, Christopher Cavoli, comandantul superior al SUA și NATO în Europa, le-a spus participanților la Conferința de Securitate de la Munchen, care a avut loc luna trecută, că trimiterea de arme avansate, inclusiv F-16 și rachete cu rază lungă, ajută la consolidarea apărării Ucrainei.

Aceste discuții nu fac altceva decât să forțeze administrația Biden să ia o decizie  cât mai rapidă cu privire la trimiterea de avioane F-16, dar și alte arme sofisticate către Ucraina. Ce se va întâmpla vom vedea, dar oficialii de la casa albă spun că nu este necesar să se gândească acum la trimiterea de soldați pe teren. „Este o prioritate pentru ucraineni, dar nu este una dintre primele trei priorități ale lor”, a mărturisit Colin Kahl(Șeful politicii Pentagonului). „Prioritățile lor principale sunt sistemele de apărare aeriană… artileria și incendiile, despre care am vorbit, și sistemele de blindaje și mecanizate.”

Vom vedea cum vor decurge negocierile și ce decizie se v-a lua pentru a găsi cea mai bună soluție pentru a pune capăt acestui conflict sângeros.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!