Home » În Olanda un partid “pro fermierii” este marele câștigător al alegerilor provinciale

În Olanda un partid “pro fermierii” este marele câștigător al alegerilor provinciale

Fermierii încep să decidă în Olanda

by Laurentiu Rebega

Rezultatul alegerilor provinciale, unde un partid “pro-fermieri”pune sub semnul întrebării capacitatea premierului Mark Rutte de a implementa politici dure de reducere a emisiilor de azot din ferme.

Farmer Citizen Movement (BBB), partidul care susține fermierii, a obținut o victorie uriașă la alegerile provinciale olandeze de miercuri, aceste alegeri determină componența Senatului.

Acest așa zis “Partidul rural” a apărut de nicăieri și a făcut o surpriză la alegeri, terminând înaintea partidului de centru-dreapta Partidul Poporului pentru Libertate și Democrație (VVD) al prim-ministrului olandez Mark Rutte. Aceste alegeri sunt văzute, de specialiști,  ca un fel de referendum asupra performanței guvernului. Rezultatele pun sub semnul întrebării capacitatea guvernului Rutte de a implementa politici dure menite să reducă emisiile de azot din ferme, care au declanșat proteste uriașe ale fermierilor vara trecută – și confirmă ascensiunea fulgerătoare a BBB în politica olandeză.

BBB –  nu a avut niciun reprezentant în Senat înainte de alegerile de aseară – partidul ar urma să câștige 15 din 75 de locuri, devenind cea mai mare forță din Camera Înaltă a Parlamentului (la egalitate cu o coaliție Muncitori-Verzi), înaintea celor 10 locuri ale VVD, potrivit unui sondaj publicat de postul de știri olandez ANP, azi dimineață.

Rezultatul alegerilor este considerat ca o lovitură majoră pentru coaliția de guvernământ a lui Rutte – formată din VVD, liberal-democrații 66, Partidul Conservator Apel Creștin Democrat și Uniunea Creștină – care a pierdut opt din cele 32 de locuri. „Oameni buni, ce naiba s-a întâmplat?” a spus liderul partidului Caroline van der Plas într-un discurs ținut miercuri seara.

Atmosfera a fost tristă la evenimentul din noaptea electorală a VVD, unde Mark Rutte a recunoscut că rezultatele „nu au fost ceea ce și-a dorit”, susținând însă,  că stabilitatea cabinetului său nu ar fost pusă sub semnul întrebării. Specialiștii consideră ca fiind una dintre cele mai dure înfrângeri ale lui Rutte. Fermierii au, acum, încă un motiv să susțină și mai mult noul partid.

Partidul fermierilor, creat în urmă cu trei ani ca răspuns la așa-numita criză a azotului, este acum a treia cea mai mare forță politică din Țările de Jos, cu 16% din voturile naționale, conform Sondajului de sondaje al POLITICO, ceea ce trebuie să le dea de gândit partidelor clasice, care vorbesc despre orice și nu se focusează pe un proiect anume. Este doar un început, și cred că în curând vor apărea din ce în ce mai multe partide, la nivel european, cu dorința de a rezolva problemele fermierilor.

Ce nu trebuie să neglijăm este implicarea din ce in ce mai numeroasă a specialiștilor din diferite sectoare. Chiar dacă este benefică această implicare, ar putea destabiliza scena politică prin apariția multor facțiuni cu ideologii diferite. Acest lucru nu face altceva decât să îndepărteze găsirea unui consens rapid pe proiecte de anvergură națională.

Este de dorit ca aceste evoluții ale noilor partide să fie urmărite cu atenție și programul lor politic să poată fi cuprins într-o platformă politică națională.

De urmărit!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!