Home » „”Ucraina nu are timp de pierdut” SUA pregătește Kievul pentru ofensiva de primăvară

„”Ucraina nu are timp de pierdut” SUA pregătește Kievul pentru ofensiva de primăvară

by Laurentiu Rebega

Armata americană mută din ce în ce mai multe echipamente pe câmpul de luptă, dar și antrenează forțele ucrainene într-un ritm rapid. Acest lucru se întâmplă în dorința de a avea o ofensivă majoră împotriva Rusiei la sfârșitul primăverii.Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a tras miercuri un semnal de alarmă care se dorește a fi o alertă de urgență, la o întâlnire online a Grupului multinațional al apărării din Ucraina, spunând că „Ucraina nu are timp de pierdut”. „Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin angajamentele promise”, a spus Austin Lloyd; „Aceasta include livrarea capacităților noastre blindate pe câmpul de luptă și asigurarea că soldații ucraineni primesc pregătirea, piesele de schimb și sprijinul de întreținere de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme, cât mai curând posibil.”

Odată cu apropierea primăverii, oficialii din armata americană sunt din ce în ce mai preocupați de scăderea ofertei de muniție, apărare antiaeriană și soldați experimentați a Ucrainei. Rusia și Ucraina continuă să arunce militari neexperimentați în lupta pentru un oraș(Bakhmut) pe care SUA nu îl consideră important din punct de vedere strategic. Dar surse de la Pentagon spun că, indiferent de strategia de luptă a Kievului, SUA doresc ca soldații Ucrainei să aibă armele necesare de care au nevoie pentru a continua să lupte.

Rușii au insistat luni de zile bombardând țara cu rachete, ca strategie nu numai pentru a provoca distrugeri, dar și pentru a epuiza stocurile de apărare aeriană ale Kievului. Soldații ucraineni s-au plâns de lipsa acută de muniție de bază, inclusiv cartușe de mortiere și obuze de artilerie. Mai mult de 100.000 de soldați ucrainieni au murit în războiul care a început acum un an estimează oficialii internaționali, aici sunt incluși și unii dintre cei mai experimentați soldați. Multe dintre aceste pierderi au loc în Bakhmut, unde ambele părți suferă pierderi masive. Condusă de soldații din grupul mercenar Wagner, Rusia a asediat orașul din sud-est timp de nouă luni, făcându-l ruine. Forțele ucrainene au refuzat să cedeze, președintele Volodymyr Zelenskyi insistând că apărarea orașului Bakhmut este esențială pentru controlarea strategică a altor orașe din est. Dara Massicot, cercetător principal în politici, la Institutul RAND a declarat că rușii vor în mod clar să avanseze până la granițele Donețkului pentru a controla așa zisa graniță de vest și, pentru a face asta, trebuie să pună mâna pe Bakhmut și pe rețeaua de drumuri”.

Dar Lloyd Austin declarat reporterilor că Bakhmut este „mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”.

Peste 600 de ucraineni au finalizat în februarie un program de antrenament de cinci săptămâni în Germania, antrenament care a inclus noțiuni de bază, cum ar fi manevrabilitatea, împreună cu pregătire medicală și instruire privind manevra combinată cu armele, cu vehiculele de luptă Bradley și transportoare blindate Stryker fabricate în SUA. Aceste forțe sunt acum din nou pe câmpul de luptă și un al doilea lot de sute de soldați suplimentari trec acum prin program. În spatele ușilor închise, oficialii americani au sfătuit Kievul să conserve obuzele de artilerie și să tragă într-un mod mai precis. Aceasta este o preocupare deosebită în Bakhmut, unde ambele părți consumă muniție într-un ritm rapid. Ucraina nu este hotărâtă încă asupra unei strategii, au spus oficialii americani, dar are în esență două opțiuni: să penetreze spre sud prin Herson pentru Crimeea sau să se deplaseze spre est din poziția sa de nord și apoi spre sud, blocând podul de pe uscat al rușilor. Prima opțiune nu este realistă, au spus oficialii, deoarece Rusia și-a consolidat apărarea pe malul de est a râului Nipro, iar Ucraina nu are forța de muncă pentru o operațiune amfibie de succes împotriva acestui tip de forță. A doua opțiune este mai plauzibilă, spun oficialii.

Aceasta arată că acum se folosesc toate strategiile în încercarea de a opri, pe de o parte pierderile suferite de armata ucraineana, dar și de a se opune forței dezvoltate de armata rusă în această zonă.

Rămâne de văzut cum vor continua disputele, dar ce este cel mai interesant cum se va dezvolta colaborare dintre forțele de lupa ucrainene și cei care o consiliază. Se pare că dorința celor care oferă suport este încetinită acum de reacția lentă cu care soldații Kievului primesc informații tactice și le aplică pe câmpul de luptă. Mai sunt multe de pus la punct, dar și multe de înțeles din abordarea celor trei participanți la acest conflict, și anume, Rusia, Ucraina și aliații acesteia.

Rămâne de văzut cum va continua războiul în zilele următoare pregătirii așa “zisul asalt de primăvară”.

Războiul continuă…

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!