Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în a doua și finală lectură, un proiect de lege care prevede modificarea tuturor actelor legislative, inclusiv a Constituției țării, a denumirii limbii de stat din moldovenească în română.
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), afiliat președintei Maia Sandu, care are majoritatea în Parlament, au votat pentru adoptarea legii. Fracțiunea comuniștilor și socialiștilor s-a opus, absentând la votare. Potrivit ediției moldovenești NewsMaker, deputații opoziției au propus eliminarea proiectului de lege de pe ordinea de zi a ședinței, dar propunerea lor nu a primit numărul necesar de voturi. Au afișat și mai multe bannere: „Constituția Moldovei: Moldova, moldoveni, moldovenească”, „Poporul este suveran. PAS este un tiran”.
PAS a prezentat proiectul de lege în Parlament încă pe 27 februarie. Acesta prevede punerea în aplicare a deciziei Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care se prevedea că definiția „limba moldovenească” din Constituție trebuia înlocuită cu „română”.
Curtea Constituțională a decis că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, face parte din corpul constituțional și are prioritate față de alte prevederi ale Constituției. Articolul 13 al actualei Constituții moldovenești prevede că limba de stat a republicii poartă denumirea de „moldovenească bazată pe grafia latină”. Decizia Curții Constituționale din 2013, obliga legislatorul moldovean să opereze o modificare tehnică a denumirii limbii de stat conformă textului Declarației de Independență, modificare mulți ani tărăgănată de Parlament.
Inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de a opera schimbarea denumirii limbii de stat în română pe tot întinsul legislației moldovenești, inclusiv în textul Constituției a fost susținută de Academia de Științe a Moldovei. În declarația sa, membrii Academiei au menționat că adoptarea proiectului de lege va pune capăt „discuțiilor nesfârșite pe această temă, tuturor speculațiilor care au loc de câteva decenii”.
În decembrie 2020, după învestirea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe site-ul oficial al Președintelui statului, limba de stat a fost schimbată din limba moldovenească în limba română. Acum, după votul Parlamentului, această modificare a denumirii limbii de stat în Republica Moldova va fi operată în tot blocul oficial al statului.