Home » Ministrul de Externe al Estoniei a cerut expulzarea personalului rus din Consiliul Europei

Ministrul de Externe al Estoniei a cerut expulzarea personalului rus din Consiliul Europei

by Gabriela Taranu

Ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a cerut Consiliului Europei să concedieze cetățenii ruși care încă lucrează în organizație. Potrivit European Pravda, el a publicat o scrisoare corespunzătoare către conducerea Consiliului Europei pe Twitter.

Reinsalu s-a adresat secretarului general al Consiliului Europei, Maria Pejčinović-Buric, precum și actualului președinte al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, ministrului islandez de externe Tordis Kolbrun Reikfjord Gilfdottir, și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Consiliul Europei are încă mulți angajați care sunt cetățeni ruși.

Reamintim că în martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis expulzarea Federației Ruse din organizație. Înainte de aceasta, Rusia, realizând că nu poate evita excluderea, a depus o cerere la Strasbourg pentru o retragere independentă. Un an mai târziu, Consiliul Europei a declarat că nu regretă decizia.

În același timp, din 120 de ruși care au lucrat în Consiliul Europei la începutul anului 2022, până azi aproximativ 90 își păstrează în continuare funcțiile – în primul rând cei care au dublă cetățenie. Au existat sugestii în mass-media că programul de combatere a spălării banilor al Consiliului Europei este condus de fiul unui general de informații rus. Acest lucru este raportat de Bild, citând surse, că tatăl rusului Igor Nebyvaev, în vârstă de 39 de ani, care este director executiv al programului Moneyval de luptă împotriva spălării banilor al Consiliului Europei, este probabil general în serviciul de informații extern al Rusiei.

Urmas Reinsalu a salutat discuțiile care au început deja pe această temă și a reiterat că consideră inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să lucreze în organizație după excluderea Federației Ruse din aceasta, în timp ce Moscova își continuă agresiunea împotriva Ucrainei și demonstrează o totală desconsiderare față de dreptul internațional.

„Acest lucru discreditează o organizație care a fost creată pentru a promova valorile noastre comune – drepturile omului, democrația și statul de drept în Europa. De asemenea, riscul presiunii externe asupra unor astfel de angajați nu poate fi subestimat. Prin urmare, sunt necesari pași suplimentari pentru a menține credibilitatea Consiliului Europei”, notează ministrul estonian.

Urmas Reinsalu face apel la intensificarea discuțiilor și le consideră o problemă urgentă. „Nu trebuie lăsat ca această problemă să discrediteze summitul liderilor statelor și guvernelor Consiliului Europei, care va avea loc în perioada 16-17 mai. Liderii trebuie să se poată concentra pe viitorul organizației și pe pașii concreți de îmbunătățire a protecției drepturilor omului pe întreg continentul nostru”, a declarat ministrul afacerilor externe al Estoniei.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!