Home » De ce Xi Jinping vrea să fie cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin

De ce Xi Jinping vrea să fie cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin

by Laurentiu Rebega

Președintele Chinei Xi Jinping, a început săptămâna cu o vizită de stat la Moscova, Xi face acest lucru sfidând presiunile internaționale de la toate nivelele. Vladimir Putin, omul de stat pe care Xi l-a numit cândva „cel mai bun și cel mai intim prieten al său”, a devenit cel mai căutat presupus criminal de război din lume. În timpul întâlnirii dintre cei doi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac dur împotriva unor țări precum Ungaria și Germania pentru că s-au apropiat prea mult de ruși. El însuși jucând un joc diplomatic cu aliatul numărul 1 al Moscovei: președintele chinez Xi Jinping, conștient fiind că are motive întemeiate pentru a nu-i enerva pe chinezi, în ciuda „parteneriatului lor fără limite” cu Moscova. Zelenskyy dorește să păstreze China pe poziția de investitor, partener comercial decât să-l respingă și să riște ca Xi să aprobe exporturi majore de arme către forțele Rusiei. Acest lucru ne arată, că atunci când ai interese, nu mai ți cont de morală și nici de cei care te-au ajutat “la greu”. Președintele Ucrainei joacă un joc periculos care s- ar putea întoarce foarte repede împotriva lui, atât personal, cât și ca președinte al Ucrainei.

Revenind la președintele Rusiei, Curtea Penală Internațională tocmai ce a emis un mandat de arestare pentru șeful de la Moscova pe 17 martie pentru presupusul rol al acestuia în transferul ilegal de civili ucraineni în teritoriile ruse. Dar asta nu îl descurajează pe Xi, care a “driblat” normele Partidului Comunist și și-a asigurat oficial un al treilea mandat ca lider al Chinei.

Dar de ce face tot posibilul liderul Chinei să-l sprijine pe Putin, în ciuda reacțiilor vehemente de opoziție, într-un moment în care Occidentul este din ce în ce mai suspicios față de obiectivele militare ale Beijingului și analizează mai îndeaproape ca niciodată companiile chineze? Să le luăm pe rând; 1. viziunea Beijingului asupra lumii este clar de a avea o apropiere strategică de Rusia; 2. SUA încearcă, și reușește pentru moment, cu ajutorul Uniunii Europene, să blocheze ascensiunea Chinei la conducerea globală; 3. Vecinii Chinei, vorbind aici de Coreea de Sud, Japonia, Vietnam și chiar India sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la relația China-Rusia, chiar dacă la începutul conflictului erau mai degrabă susținători.

“Poporul chinez nu este predispus la amenințări. Tigrii de hârtie, cum ar fi SUA, cu siguranță nu ar putea amenința China”, este unul din comentariile agenției de presă de stat chineză Xinhua, care a scris despre călătoria lui Xi în Rusia. Același articol a criticat Washingtonul pentru că a amenințat că va sancționa China dacă va furniza Rusiei arme pentru invazia sa în Ucraina. „Cu cât SUA vor să zdrobească cele două superputeri, China și Rusia, împreună… cu atât China și Rusia se sprijină mai îndeaproape una de cealaltă.” Aceste comentarii vin să întărească ceea ce a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, la începutul acestei luni, și anume: “Washington-ul nu vrea ca acest război să se încheie. Washington-ul vrea și face totul pentru a continua acest război.” Aceste declarații arăta că există o apropiere între cele două guverne (chinez și rus) chiar la nivel de comunicare.

Este evident că pentru a înțelege apropierea, sau mai bine zis, preferința lui Xi pentru Putin, trebuie să înțelegem istoria comună pe care o au cei doi lideri, și anume: diferența de vârstă este de doar 6 luni( insesizabilă la nivel fizic), părinții celor doi au luptat în cel de-al doilea război mondial, ambii au fiice, și cel mai important, ambii au făcut tot ce le-a stat în putință să-și prelungească mandatele prin diferite tertipuri.

Nu putem decât să speculăm ce s-a discutat exact la această întâlnire, dar putem anticipa o nouă alianță mai puternică între China și Rusia. Dacă ar fi după mine ar trebui să reamintim și organizația interguvernamentală BRICS(Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) care la acest este concepută pentru a promova pacea, securitatea, dezvoltarea și cooperarea. deci sunt premise ca și alte țări să se alăture acestui concept.

Rămâne să urmărim cu atenție și ce se întâmplă departe de acest conflict deschis, fie că este vorba de alianțe ce țin de tactici militare , dar și de alianțe economice care vor conta în viitorul apropiat.

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!