Home » Parlamentul Lituaniei solicită izolarea internațională deplină a Rusiei

Parlamentul Lituaniei solicită izolarea internațională deplină a Rusiei

by Gabriela Taranu

Marți, Seimul (Parlamentul) Republicii Lituania, a adoptat o rezoluție „Cu privire la limitarea influenței teroriste a Rusiei”, în care a cerut statelor partenere să pregătească pași pentru „izolare internațională completă” a Federației Ruse.

În document, parlamentarii lituanieni fac apel la Uniunea Europeană și la statele sale membre să creeze și să extindă de comun acord cadrul legal „pentru recunoașterea anumitor state drept sponsori ai terorismului și a statelor care folosesc mijloace teroriste”, sub incidența căruia ar trebui să nimerească Rusia.

Seimul lituanian solicită, de asemenea, UE să prevină orice eludare a sancțiunilor, să investigheze astfel de încălcări și să îi aducă pe cei responsabili în fața justiției, desemnând un membru responsabil al Comisiei Europene pentru această misiune. De asemenea, UE i se cere să finalizeze lucrările privind regimul juridic pentru confiscarea bunurilor rusești înghețate cât mai curând posibil și să creeze un mecanism internațional de compensare a Ucrainei pentru prejudiciul cauzat de agresiunea rusă.

De asemenea, Semul „solicită aliaților săi din Uniunea Europeană și NATO să depună toate eforturile pentru a iniția o izolare internațională cuprinzătoare a Federației Ruse, în special în ceea ce privește apartenența acesteia la organizațiile și organismele internaționale (ONU etc.), prin închiderea și interzicerea instituțiilor asociate statului rus, care pot fi folosite pentru a răspândi dezinformarea și propaganda sau în scopuri similare în statele membre, precum și prin limitarea influenței Rusiei în alte domenii, în special în economie, finanțe, știință, cultură, sport, turism, rețele sociale și etc.”, se arată în rezoluție.

Aici trebuie amintit, că în mai 2022, Seimul Lituaniei a aprobat o rezoluție care recunoaște acțiunile Rusiei în Ucraina ca genocid și Rusia ca stat care sprijină și comite terorismul. Iar săptămâna trecută, parlamentul lituanian a desemnat și compania militară privată rusă Wagner drept organizație teroristă.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!