Home » Moscova preocupată de apărarea limbii moldovenești

Moscova preocupată de apărarea limbii moldovenești

by Gabriela Taranu

Reprezentantului oficial al MAE al Rusiei, Maria Zakharova, nu se lasă indiferentă de laurii de mare specialist în ale lingvisticii, afirmând într-o ieșire pe Telegram, că limba moldovenească e mai veche decât limba română. Tot în acest context,  Zakharova a afirmat că, urmând „logica istorică”, merită să numim limba română moldovenească, și nu invers.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEEI) de la Chișinău a comentat cuvintele reprezentantului oficial al MAE al Rusiei, Maria Zakharova, despre limba de stat în Republica Moldova, subliniind că denumirea limbii este o prerogativă internă a unui stat suveran. „Declarația reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Rusiei este o ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran să decidem cum să numim limba pe care o vorbim. Nu avem nevoie de lecții de istorie. Facem din nou apel la partea rusă pentru a nu permite amestecul în afacerile interne ale țării noastre”, a declarat Ministerul de Externe din Republica Moldova.

Amintim că mai devreme Zakharova și ministrul român de externe Bogdan Aurescu au lansat în public păreri deferite despre numele limbii de stat în Moldova. Ministrul român de Externe a declarat „că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică: Această așa-zisă limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială care a fost creată de Uniunea Sovietică”.

Nemulţumită de faptul că ministrul român de Externe, a declarat luni, la Bruxelles, că aşa-numita limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică pe care ulterior Rusia l-a folosit în scopuri propagandistice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, sfidând normele limbajului diplomatic, a declarat: „Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcție artificială”? Și a adăugat, „Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii. (….) Limba moldovenească este mai veche decât limba română”, a scris, pe Telegram, Maria Zaharova.

Amintim, că pe 16 martie, Parlamentul Moldovei a aprobat în a doua lectură un proiect de lege propus de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), potrivit căruia denumirea limbii de stat în Constituție și în toate celelalte legi și documente oficiale va fi schimbată din „moldovenească” în “română”. Reacția disproporționată a Moscovei la această decizie vorbește despre utilitatea ei politică pe direcția desprinderii definitive a Republicii Moldova de spațiul așa numitei Rusii istorice și revenirea la spațiul istoric și cultural românesc. Anume această perspectivă deranjează oficialii ruși, provocându-le reacții disperate în apărarea așa numitei limbi moldovenești.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!