Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei (SIS) a ordonat blocarea a cinci site-uri ale mass-media rusă de propagandă Sputnik, care au fost lansate pentru a le înlocui pe cele blocate anterior. Prin ordinul din 22 martie, SIS a închis cinci site-uri din bazinul Sputnik – sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru și md.sputniknews.ru – pe motiv că au publicat informații false și, prin urmare, creând o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova, în care de doi ani este perpetuată starea de urgență.
Prin ordinul Comisiei pentru Situații de Urgență din 22 martie curent, pe perioada stării de urgență, este instituită o procedură de blocare rapidă a resurselor care răspândesc dezinformarea și contribuie la incitarea la ură. După solicitarea SIS, furnizorii vor trebui să blocheze imediat accesul utilizatorilor din Moldova la aceste site-uri. Această procedură de urgență este aplicată fiindcă și în trecut, serviciul special moldovenesc a ordonat blocarea unui număr de portalurilor informaționale pe același motiv, dar serviciul Sputnik a ocolit aceste interdicții prin crearea unor noi portaluri. Așa, în februarie 2022, după invazia rusă a Ucrainei, site-ul Sputnik era deja blocat în Moldova, dar câteva zile mai târziu publicația a raportat că au fost lansate noi site-uri pentru a-l înlocui pe cel blocat. Acum, după noua procedură adoptată de Comisia pentru Situații de Urgență, căile de ocolire a interdicțiilor devin mult mai greu practicabile.
Reacția Moscovei la decizia Chișinăului de a bloca activitatea Sputnic în Moldova nu s-a lăsat așteptată. Prima reacție la cea mai recentă blocare a principalului organ propagandistic rus în Republica Moldova, a venit de la un membru al Consiliului pentru Drepturile Omului pe lângă președintele Federației Ruse, Alexander Brod, care a afirmat că societatea moldovenească este lipsită de informații obiective despre ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei, în Europa, în special despre scopurile și obiectivele așa numitei operațiuni speciale militare în Ucraina. Demnitarul rus a acuzat autoritățile moldovenești că au devenit parte a industriei ideologice pentru a denigra Rusia.
În concordanță cu acestea acuze, în presa au început să se vehiculeze supoziții despre posibila reacție a Moscovei la măsurile de limitare a propagandei ruse în spațiul informațional moldovenesc. Același Alexandru Brod, și-a exprimat în public speranța că, ca răspuns la blocarea portalului Sputnik de către Chișinău, autoritățile ruse vor avea „o reacție adecvată, inclusiv sancțiuni economice”. Adevărul este, că relația economică dintre Rusia și Republica Moldova deja nu mai creează dependență critică pentru Chișinău și recurgerea la sancțiuni economice de către Moscova doar împinge și mai departe Moldova din zona de influență geopolitică și economică rusă.