Chiar dacă există o cerere insistentă din partea Ucrainei pentru a primi avioane de luptă din partea Finlandei, Ministrul finlandez al apărării, într-o conferință de presă la Helsinki, a declarat: “Opinia mea în calitate de ministru al apărării al Finlandei este aceea că avem nevoie de aceste Hornet-uri pentru a ne securiza țara. Privesc negativ ideea că ele vor fi donate în următorii câțiva ani. Și dacă privim și mai departe, înțelegerea mea este că ele încep să fie uzate și că vor mai avea o mică valoare rămasă”.
Să nu uităm că Finlanda va adera la NATO foarte curând, își înlocuiește flota de avioane de luptă cu modelul american F-35 comandat încă din anul 2021. Livrarea primelor avioane se va face abia peste 2-3 ani, de aici și reticența de a dona avioane din flota actuală. Totuși, Finlanda intenționează să ofere echipament militar suplimentar Ucrainei, printre care încă trei tancuri Leopard 2, acestea adăugându-se la celelalte donate anterior- cam acestea au fost declarațiile ministrului apărării la conferința de presă.
Discuția cu privire la posibilitatea ca Finlanda să doneze Ucrainei avioane de luptă a fost deschisă de premierul finlandez, Sanna Marin, într-o vizită recentă la Kiev, unde l-a întâlnit pe președintele Volodimir Zelenski.
Kaikkonen, ministrul apărării, a explicat că Ucraina a abordat Finlanda pentru a analiza posibilitatea de a ceda unele dintre avioanele sale de luptă.
Chiar și cu toată deschiderea oferită de relațiile blocului european, a SUA cu țări cu posibilități de a dona echipamente și mai nou avioane de luptă, Ucraina nu reușește să strângă o susținere necondiționată. Acest lucru se datorează și analizelor făcute de servicii de inteligence din aceste țări cu privire la viitor. Rămâne de văzut ce va putea face diplomația de la Kiev pentru a-i convinge pe aliați.
Kievul a anunțat că, înainte de a începe orice discuție de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu Ucrainean, inclusiv regiunile anexate anul trecut, dar și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Așa că tot mai multe țări se feresc să intre într-un conflict direct sau indirect cu Rusia.