Home » Perspectiva NATO în Republica Moldova

Perspectiva NATO în Republica Moldova

by Gabriela Taranu

Secretarul general adjunct al alianței euroatlantice, Mircea Geoană, promite să întărească sprijinul NATO pentru Moldova, în condițiile respectării statutului de neutralitate a acesteia. „Moldova nu este un stat care vrea să adere la NATO, cum ar fi, de exemplu, Ucraina sau Georgia, pentru că constituția lor prevede neutralitate, iar noi respectăm asta”, a spus Geoană la postul TVR Info TV. Totuși, a adăugat el, NATO va consolida sprijinul pentru Moldova datorită poziției sale de neutralitate.

Cu toate că Moldova nu este membră a NATO, dar ea cooperează tot mai strâns cu Alianța. În decembrie, un reprezentant al Republicii Moldova a participat pentru prima dată la o reuniune ministerială a NATO la București. În cadrul acestei cooperări NATO lansează un program de pregătire avansată pentru funcționarii publici moldoveni.

La începutul acestui an, președintele Maia Sandu a spus că guvernul, pe fondul unui război pe scară largă în Ucraina, discută despre posibilitatea de a se îndepărta de statutul de neutralitate și de a se alătura unei „alianțe mai mari”. În același timp,  președintele Maia Sandu, a subliniat că fi neutru nu înseamnă a fi slab din punct de vedere militar. Acum există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri, dacă ar trebui să devenim parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă noi, ca stat, ajungem la concluzia că e necesară schimbarea neutralității, aceasta ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a explicat Președintele Republicii Moldova. Sandu a subliniat că întărirea propriei apărări de către Chișinău, contrar afirmațiilor Rusiei, nu este o provocare – inclusiv nu este îndreptată împotriva Transnistriei nerecunoscute.

După cum relatează rezultatele ultimului în timp sondaj realizat de IDIS Viitorul împreună cu centrul de cercetare sociologică CBS Axa și Academia României, majoritatea cetățenilor moldoveni în proporție de 70 % s-ar opune aderării republicii la NATO printr-un referendum, și doar 29,1% dintre respondenții cu drept de vot sau 22,4% dintre toți respondenții și-au exprimat adeziunea la NATO. După cum arată dinamica, cei mai mulți dispuși să adere la NATO au fost înregistrați în 2004 – 35%, cei mai puțini – în 2016 – 11%.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!