Home » De ce insistă Marea Britanie pentru acordul “Pacific”

De ce insistă Marea Britanie pentru acordul “Pacific”

by Laurentiu Rebega

Alăturarea Marii Britanii celor 11 țări din Pacific este clar mult mai mult decât despre tarifele la băuturile alcoolice(whisky) și importurile de carne de vită. Este evident vorba despre locul post-Brexit al Marii Britanii într-o perioadă dominată de ascensiunea Chinei.

Anunțul, făcut vineri dimineață, prezintă aderarea Marii Britanii la Pactul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) ca fiind cea mai importantă realizare comercială a Marii Britanii de când aceasta a  părăsit UE, în ianuarie 2020. Experții și oficialii guvernamentali consideră că, apartenența la acest pact ar face ca Marea Britanie să câștige mai mult diplomatic decât  ar putea aduce beneficiile economic, beneficii estimate la 9 trilioane de lire sterline. Londra are deja acorduri de liber schimb cu nouă dintre cele 11 țări membre ale acordului. Pe de altă parte studiile elaborate de guvernul Regatului Unit arată că apartenența la CPTPP nu va compensa scăderea post-Brexit a comerțului cu UE.

Într-adevăr, semnarea acestui acord poate fi văzută ca fiind doar cea mai recentă reușită de politică externă a ultimilor decenii a Marii Britanii; de fapt acest lucru a fost prevăzut  în revizuirea integrată din 2021 a guvernului, care , după actualizarea din martie 2023, subliniază clar că centrul de greutate al lumii se va deplasa spre zona Indo -Pacific. Acest concept vrea un angajament mai puternic și de lungă durată cu regiunea Indo-Pacific care va fi transformată în baza politici externe a Marii Britanii.

După părăsirea U.E., Marea Britanie și-a regândit și poziționare de apărare și a semnat două parteneriate majore cu aliații din Pacific  -AUKUS, alianță trilaterală cu SUA și Australia și Programul Global Combat Air pentru dezvoltarea unui avion de luptă de ultimă generație în parteneriat cu Japonia și Italia. În același timp, Marea Britanie și Franța au căzut de acord să coordoneze desfășurarea de portavioane în regiunea Indo-Pacific pentru a intensifica prezența maritimă europeană în regiune.În același timp, Marea Britanie și-a asigurat statutul de „partener de dialog” cu Asociația de 10 națiuni din Asia de Sud-Est (ASEAN); a devenit partener într-un grup condus de SUA care stimulează legăturile economice cu națiunile insulare din Pacific. Și cel mai important lucru, a creat o nouă filială cu sediul în Singapore a agenției sale de finanțare a dezvoltării, British International Investment. Aceste parteneriate au drept scop creșterea influenței britanice într-o regiune în care China își arată “mușchii” din ce în ce mai puternic pentru a se afirma.

„Acest guvern a făcut deja pași importanți pentru a face din această analiză o realitate de politică externă”, a declarat joi un oficial al Ministerului de Externe. „Vor fi din ce în ce mai multe conexiuni construite… cu această parte dinamică și din ce în ce mai importantă a lumii.”

Cel mai mare beneficiu al apartenenței Marii Britanii la CPTPP este dreptul de veto sau de a sprijini cererile altor țări de aderare la acest acord, care necesită o decizie unanimă.

Cele mai importante cereri pentru a deveni membri ai acestui acord au fost depuse atât de China, cât și de Taiwan și vor fi evaluate pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la pacea în regiune. Președintele chinez Xi Jinping a subliniat tema pregătirii pentru război în patru discursuri separate în luna martie, acuzând țările occidentale de o politică de „încercuire și suprimare” împotriva Chinei.

Decizia privind aprobarea cererilor chineze și taiwaneze de alăturare la acest grup este „din punct de vedere politic un cartof cu adevărat fierbinte”, a spus George Magnus, Centrul China al Universității din Oxford. „Influența Marii Britanii va conta destul de mult pe măsură ce oamenii cântăresc această decizie. Nu cred că vreuna dintre țări va fi confortabilă din punct de vedere politic să respingă China și să accepte Taiwan.”

“Într-adevăr, unul dintre motivele principale pentru care membrii CPTPP de frunte, cum ar fi Japonia, au susținut atât de mult aderarea Marii Britanii a fost acela de a găsi o modalitate de a face față cererii Chinei,” a declarat Sam Lowe, expert comercial și partener la Flint Global. Lowe prevede că Marea Britanie va găsi o modalitate fie de a bloca cererea Chinei, oferind acoperire altor membri CPTPP, cum ar fi Australia și Japonia, care ar fi fost „destul de expuși” represaliilor Beijingului, având în vedere proximitatea lor dacă ar fi luat inițiativa. Pe termen mai lung, Marea Britanie va juca un rol foarte important la extinderea ulterioare a pactului, țări precum Columbia, Indonezia, Filipine, Coreea de Sud și Thailanda fiind considerate potențiali membri ai blocului Pacific.

Marea Britanie va avea o șansă unică în rândul țărilor occidentale să facă acest lucru, fiind singura țară europeană din U.E.  și având în vedere absența altor țări din Pacific precum SUA.

Marea Britanie va juca un rol din ce în ce mai important la nivel global atât economic, dar mai ales în diplomația politică.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!