Home » Președintele belorus Lukașenko între inițiative pacifiste și argumentul armei nucleare

Președintele belorus Lukașenko între inițiative pacifiste și argumentul armei nucleare

by Gabriela Taranu

Președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, a propus declararea unui armistițiu în Ucraina și a calificat contraofensiva planificată de Forțele Armate ale Ucrainei extrem de periculoasă în actualele condiții. După cum relatează European Pravda cu referire la sursa ucraineană Zerkalo, Lukașenko a lansat această inițiativă în timpul articulării mesajului său adresat poporului belarus și Adunării Naționale vinerea trecută.

“Trebuie să ne oprim acum, înainte să înceapă escaladarea. Voi încerca să risc și voi oferi propunerea să oprim ostilitățile. Da, mulți acum, mai ales în Rusia, îmi pot spune: “Ei bine, ne-am oprit deja atunci în Donbass. „Dar acum situația este diferită”, a spus Lukașenko. El a sugerat declararea unui „armistițiu” fără drept de deplasare și regrupare a trupelor și fără drept de transfer de arme, muniție, forță de muncă și echipament.

În același timp, Lukașenko a sugerat că acest așa-zis „armistițiu” ar putea fi încălcat de Occident, iar atunci Rusia ar avea dreptul de a folosi uraniu îmbogățit în război, referindu-se evident la arme nucleare. „Dacă Occidentul încearcă din nou să folosească o pauză în ostilități pentru a-și consolida acțiunile prin înșelăciune, Rusia este obligată să folosească întreaga putere a complexului militar-industrial și a armatei pentru a preveni escaladarea conflictului: muniție cu fosfor, uraniu sărăcit, și uraniu îmbogățit, dacă din nou există înșelăciune” – a spus Lukașenko.

Președintele belorus se declară convins că înfrângerea militară a Rusiei în război cu Ucraina ține de varianta imposibilului. “Este imposibil să înfrângi o putere nucleară. Dacă conducerea rusă consideră că situația amenință cu colapsul Rusiei, va fi folosită cea mai teribilă armă. Acest lucru nu poate fi permis”, a afirmat el.

Lukașenko este încrezător că contraofensiva planificată de Forțele Armate ale Ucrainei este extrem de periculoasă, fiind cel mai rău lucru care se poate întâmpla în condițiile care s-au creat. Potrivit acestuia, astfel de acțiuni vor face imposibile negocierile de pace.

Tot în acest context, liderul de la Minsk a amintit despre inițiativa președintelui rus Vladimir Putin din săptămâna trecută, când acesta a spus că în Belarus, în perioada până în iulie curent,  vor fi desfășurate arme nucleare tactice ruse, comparând propriile planuri nucleare cu desfășurarea armelor americane în Europa. Totodată, el a insistat că Rusia nu își va încălca promisiunile de neproliferare nucleară.

Și liderul belorus consideră că desfășurarea focoaselor nucleare ale Federației Ruse pe teritoriul țării, fără a transfera controlul asupra acestora către Minsk, nu contravine dreptului internațional și indică o practică similară a NATO. Aici e locul de menționat că în trecut Lukașenko nu odată și-a exprimat regretul pentru faptul că în 1995, țara a renunțat la armele nucleare prin aderarea la Memorandumul de la Budapesta sub garanțiile de securitate din partea Federației Ruse, Marii Britanii și Franței. În luna iunie a anului trecut, în timpul unei întâlniri cu Putin la Sankt Petersburg, Lukașenko s-a oferit să reacționeze „în oglindă” la acțiunile Occidentului și să pregătească avioanele militare din Belarus să desfășoare încărcături nucleare. Până acum, potrivit lui Putin, 10 avioane din Belarus au fost modernizate pentru a utiliza rachete cu vârf nuclear. Federația Rusă a transferat în Belarus complexele Iskander, care pot fi și purtătoare de încărcături nucleare.

Acțiunile lui Lukașenko ilustrează strategia sa din ultimii ani – să încerce să susțină Federația Rusă doar în cuvinte, schimbând aceste declarații (adesea foarte zgomotoase) cu preferințele economice, dar dacă este posibil să se abțină de la participarea reală la confruntarea rece cu Occidentul, dar și la participarea directă în războiul cu Ucraina.

În astfel de condiții, armele nucleare ruse de pe teritoriul Belarusului capătă o altă semnificație personală pentru Lukașenco- ele devin un garant al păstrării unui regim prietenos cu Federația Rusă. Desfășurarea armelor nucleare ar însemna o creștere a contingentului militar rus în Belarus, care ar trebui să mențină și să protejeze focoasele nucleare și, prin urmare, nu va fi retras de pe teritoriul țării în nicio circumstanță.

Acest lucru ar trebui să facă imposibil (sau să complice semnificativ) orice proiect de schimbare forțată a puterii în Belarus. În cazul oricăror tulburări pe teritoriul Belarus, autoritățile ruse pot declara o amenințare la adresa depozitării de arme nucleare, ceea ce necesită o întărire urgentă a contingentului militar. În acest fel cresc semnificativ șansele lui Lukashenko de a rămâne în funcție. Dar, în același timp, îi erodează în cele din urmă puterea și îl privează de rămășițele politicii independente, prefăcându-l total dependent de Moscova.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!