Home » Moldova lui Dodon în așteptarea lui Putin

Moldova lui Dodon în așteptarea lui Putin

by Gabriela Taranu

În aceste zile, o mare parte din societatea moldovenească la est de Prut a fost scandalizată  de discursul  lui Igor Dodon, ex-președintele Republicii Moldova, rostit în cadrul unui miting electoral din Găgăuzia, regiune autonomă a Moldovei, unde sentimentele pro-ruse sunt foarte puternice. Dodon a vorbit la o întâlnire cu alegătorii de la Comrat – centrul administrativ al Găgăuziei, unde a susținut candidatul Partidului socialiștilor la funcția de șef al regiunii, că „Moldova nu va supraviețui fără Rusia”, pentru că are nevoie de piața rusă și de resurse energetice ieftine, și a continuat cu fraza: „Vreau să vă îndemn – nu renunțați la luptă, totul va fi bine, vom răzbate. Ai noștri sunt deja aproape”.

În urma apariției informației despre acest discurs în presă, largi segmente ale opiniei publice moldovenești au rămas profund exasperate.  Una din primele manifestări ale acestei indignări publice a venit din partea unei asociații a ucrainenilor din Moldova, care a depus o plângere oficială la parchet împotriva fostului președinte Igor Dodon, care în discursul său public a folosit fraze ce pot fi interpretate drept aprobare a agresiunii ruse în Ucraina și speranță pentru invadarea Moldovei de către armata rusă.

Șeful asociației ucrainene, Mihail Bagăș, a difuzat un comunicat pentru presă, în care, printre altele, se menționează: “Noi, etnicii ucraineni care trăim pe teritoriul Moldovei, suntem profund revoltați de astfel de declarații ale fostului președinte I. Dodon. Credem că sub sintagma „Ai noștri deja sunt aproape”, domnul Dodon vorbește deschis despre trupele ruse care în mod barbar au atacat Ucraina suverană. Domnul Dodon declară deschis sprijinul pentru război și face apel la armata rusă să atace Moldova independentă”.

În continuare, comunitatea ucrainenilor din Moldova a făcut apel, ca în baza celor spuse de Dodon la întâlnirea electorală de la Comrat, să fie deschis un proces penal împotriva sa pentru incitare la ură etnică, trădare, susținere și chemare la război, insultarea conducerii Republicii Moldova și apel la separatism și extremism.

După cum se știe, în Moldova sunt intentate mai multe procese penale împotriva lui Igor Dodon pe motive de corupție și trădare. Fostul președinte este în continuare anchetat pe diverse dosare, fiind de curând eliberat din arest la domiciliu, dar rămânând sub control judiciar. Pe acest motiv, lui Dodon, recent, nu i s-a permis să iasă din Republica Moldova pentru pelerinajul de Paște la Muntele Athos. Acum, în urma declarațiilor scandaloase  făcute la Comrat, Dodon riscă să adauge la colecția sa de dosare penale încă unul cu acuzarea de propagandă a războiului și înaltă trădare.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!