Fostul președinte american Bill Clinton și-a exprimat regretul față de rolul său în dezarmarea nucleară a Ucrainei din anii 1990, sugerând că altfel Rusia ar fi renunțat la o invazie la scară largă a țării vecine. Clinton a spus acest lucru într-un interviu acordat radiodifuzorului irlandez RTÉ și citat de European Pravda.
Fostul președinte al SUA, în timp ce vorbea despre procesul de pace din Irlanda de Nord, a atins subiectul unui război pe scară largă în Ucraina. “Mă simt implicat personal, pentru că i-am făcut (Ucraina – n.red.) să accepte să renunțe la armele nucleare. Și nimeni nu crede că Rusia ar fi mers la aceasta (invazie – n.red.) dacă Ucraina ar mai avea armele lor nucleare”, a spus el.
Clinton a spus că știe că Vladimir Putin, spre deosebire de predecesorul său Boris Elțin, nu ar fi susținut un fel de Memorandum de la Budapesta, document care oferea „garanții de securitate” Kievului în schimbul renunțării la armele nucleare.
Ucraina avea nevoie de Memorandumul de la Budapesta ca să profite de oportunitățile sale de securitate și de aceea „le-a fost frică să renunțe (la arme nucleare – n.red.) pentru că au crezut că acesta este singurul lucru care îi protejează de Rusia expansionistă. Iar Putin, când a văzut o oportunitate, a încălcat acordul și a capturat mai întâi Crimeea. Și din această cauză „mă simt groaznic, pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a subliniat Bill Clinton.
Fostul președinte american a punctat că sprijinul occidental pentru Ucraina trebuie să rămână neclintit. “Cred că domnul Putin a greșit foarte mult și cred că Europa și Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina. Poate va veni un moment în care guvernul ucrainean va crede că poate ajunge la un acord de pace cu care să trăiască, dar nu cred că noi ceilalți trebuie să renunțăm să-i sprijinim”, a spus el.
După cum se știe, în ianuarie 1994, Clinton a semnat un acord tripartit cu președinții de atunci ai Rusiei, Boris Elțin și a Ucrainei, Leonid Kravchuk, privind eliminarea arsenalului de arme nucleare strategice care a rămas pe teritoriul ucrainean după prăbușirea URSS. În decembrie acelui an, Statele Unite s-au alăturat și Memorandumului de la Budapesta, care includea angajamentele Rusiei de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei.