Home » Moscova preocupată de implementarea criteriilor de la Copenhaga în Moldova

Moscova preocupată de implementarea criteriilor de la Copenhaga în Moldova

by Gabriela Taranu

La un briefing din miercurea trecută, Maria Zakharova, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Rusiei, vorbind despre situația din Republica Moldova, a făcut referință la criteriile de la Copenhaga pentru aderarea la UE și a întrebat retoric cum se raportează ele la faptul că „țara este condusă de o persoană cu pașaport românesc”, iar anumite surse „mass-media sunt închise, un punct de vedere alternativ fiind blocat.”

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a răspuns, joi, la invectivele formulate de partea rusă privind pretinsele acțiuni ale autorităților moldovenești de cenzură, control total și suprimare a opoziției. Printre altele, în replica diplomatică a  Chișinăului a fost salutat faptul că Zakharova este familiarizată cu criteriile de la Copenhaga, în același timp declarațiile sale au fost catalogate „neadevărate și inacceptabile în relațiile cu țara noastră”.

În răspunsul părții moldovenești se amintește că, potrivit indicelui libertății presei în lume publicat de organizația internațională neguvernamentală Reporteri fără frontiere, Republica Moldova ocupă locul 40, cu 49 de puncte mai bine decât în ​​2020, în timp ce Federația Rusă este pe locul 155 din 180 posibile. În continuare, doamnei Zakharova i se aduce aminte că pe lângă criteriile de la Copenhaga ar face bine să recitească Constituția Rusiei, care, „printre altele, garantează tuturor libertatea de gândire și de exprimare, dreptul de a căuta, primi, transmite, produce și difuza informații în orice mod legal. ” Ministerul de Externe al Republicii Moldova și-a exprimat în mod expres speranța că în Rusia aceste prevederi constituționale „să fie implementate integral și necondiționat pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților în interesul tuturor cetățenilor Federației Ruse”.

De notat, că oficialii ruși au comentat în mod repetat evenimentele politice interne din Republica Moldova într-o manieră critică, argumentând că acolo au loc procese antidemocratice. Dintre acestea din urmă, Ministerul de Externe al Rusiei a invocat și condamnarea de către Moldova a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar  și abolirea sintagmei „limba moldovenească” în circuitul oficial.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că Rusia vrea să-și folosească țara împotriva Ucrainei în același mod în care Kremlinul folosește Belarus.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!