La începutul acestei luni, cinci țări din blocul estic UE – Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria au făcut apel către Bruxelles să ia măsuri în legătură cu funcționarea neconformă așteptărilor a mecanismului aplicat exportului produselor alimentare ucrainene.În apel s-a remarcat că afluxul de „cereale, semințe oleaginoase, ouă, păsări de curte, zahăr, suc de mere, mere, fructe de pădure, făină, miere și tăiței” de proveniență ucraineană pe piețele interne ale acestor țări este deosebit și fără precedent.
Situația de pe piața cerealelor în aceste țări a provocat tulburări agrare. La bursele poloneze, de exemplu, prețul cerealelor, în special al grâului, a scăzut sub 1.000 PLN pe tonă, adică jumătate din ceea ce era acum șase luni, când a ajuns la 2.000 PLN. Potrivit Ministerului polonez al Agriculturii, în țară au ajuns 2,152 milioane de tone de cereale din Ucraina, cea ce este de 54 de ori mai mult față de anul precedent.
În apelul transmis către Bruxelles se conține cererea de a lua în considerare posibilitatea achiziției urgente de către cele 27 de state membre a Uniunii excedentul de producție agricolă, precum și de alocare a fondurilor pentru dezvoltarea rapidă a infrastructurii de transport și depozitare a produselor ucrainene.
Guvernele acestor cinci țări se confruntă cu presiuni și proteste din partea fermierilor care sunt îngrijorați de scăderea prețurilor și de lipsa depozitelor pentru stocarea recoltei din acest an din cauza excesului de producție ucraineană.
În Bulgaria, fermierii au blocat punctele de trecere a frontierei, iar fermierii din Polonia și România amenință și deja recurg la aceeași tactică de protest. În Polonia nemulțumirea producătorilor agricoli a dus la demiterea ministrului agriculturii. După ore de negocieri cu organizațiile fermierilor, premierul polonez le-a promis asistență financiară și infrastructurală pentru a face față crizei.
În această situație, Bruxelles-ul este pus în fața necesității de a găsi o soluție rapidă pentru dezamorsarea crizei, fără a afecta Ucraina în intenția ei de a continua furnizarea de cereale pe piețele mondiale.
Tergiversarea soluției ar putea provoca un impact negativ asupra relațiilor dintre Polonia și Ucraina, tot așa cum și cu alte țări ale Uniunii afectate de această situație. Totodată, soluția problemei nu poate fi realizată în detrimentul intereselor Kievului, fără a influența negativ solidaritatea europeană cu Ucraina în lupta ei cu agresorul rus.
Parțial problema și-a găsit rezolvarea în urma negocierilor purtate de Volodymyr Zelenskyi în timpul vizitei sale recente în Polonia. În rezultatul acestor negocieri, cum a declarat noul ministru polonez al agriculturii, Robert Telus, partea ucraineană s-a oferit să oprească temporar importul de cereale în Polonia, dar nu și tranzitul. Această soluție ar putea fi operată și în raport cu celelalte patru țări ale Uniunii Europene , piața internă a cărora este afectată cel mai mult de exporturile cerealelor ucrainene.
Altfel, dacă această criză va continua, situația va fi cu siguranță profitată de Rusia, ale cărei autorități visează constant la o deteriorare a relațiilor dintre Ucraina și statele UE.