În 1992, șase state post-sovietice aparținând Comunității Statelor Independente – Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan – au înființat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianță politico-militară ghidată de Moscova. Ulterior Uzbekistanul a părăsit organizația, iar Belarus s-a alăturat. Unii experți califică OTSC ca o tentativă a Moscovei de a crea un analog al NATO pentru spațiul CSI. Însă spre deosebire de NATO care pune un accent mare pe acțiunile obligatorii și pe angajamentul colectiv pentru apărarea alianței , OTSC are o natură voluntară a apărării colective și pune accent pe supremația suveranității naționale asupra acțiunii colective. Ca rezultat al acestei particularități, coeziunea internă a organizației a avut de suferit, ceea ce a dus la retragerea din componența alianței a Azerbaidjanului și Georgiei, state care au aderat la organizație pe parcurs.
În prezent unitatea internă a blocului militar OTSC lasă mult de dorit, îndeosebi pe fundalul conflictului militar dintre Armenia și Azerbaidjan în regiunea disputată Nagorno-Karabah. După cum se știe, la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan a escaladat. Cu toate acestea, țările membre OTSC au insistat doar asupra necesității rezolvării situației pe căi diplomatice, ceea ce nu i-a convenit Armeniei, care a cerut de la aliații săi să condamne invazia Azerbaidjanului a teritoriului său suveran. Cu toate acestea, OTSC nu a îndeplinit această cerință, fapt ce a provocat proteste de amploare la Erevan, în cadrul cărora s-a ajuns până la cerințe de retragere a Armeniei din OTSC.
Armenia și-a declarat în repetate rânduri nemulțumirea față de blocul militar condus de Rusia. Această nemulțumire s-a manifestat prin refuzul Armeniei de a se folosi de dreptul de a suplini postul de secretar general adjunct al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. La aceasta s-a adăugat refuzul Armeniei de a semna principalele decizii ale summit-ului OTSC în urma întâlnirii liderilor organizației, care a avut loc la Erevan în noiembrie anul trecut. Recent, premierul armean, Nikola Pashinyan, a acuzat Organizația condusă de Moscova, că a abandonat țara sa în perspectiva unei posibile reluări a ostilităților cu Azerbaidjan.
Pe fondul complicării relațiilor Erevanului cu OTSC, o delegație condusă de șeful adjunct al Statului Major al Comandamentului Armatei SUA în Europa, generalul de brigadă Patrick Ellis, a vizitat Armenia în perioada 5-7 aprilie curent. În cadrul întâlnirilor cu oficialii armeni s-a discutat despre aprofundarea cooperării între părți privind posibilitățile de pregătire a personalului, organizarea de exerciții comune, schimb de experiență și cunoștințe. Militarii americani au vizitat unitățile armatei armene și centrul de instruire „Zar” al brigăzii de menținere a păcii a Ministerului armean al Apărării. După cum se cunoaște, Armenia se va alătura anul acesta exercițiului Sabre Junction, care este organizat de Comandamentul Armatei SUA în Europa.
Intenția anunțată a Erevanului de a participa la exerciții comune cu militarii americani în Eoropa a venit pe fondul refuzului Armeniei de a desfășura exerciții militare ale OTSC pe teritoriul său. Ministrul Apărării al Republicii Armenia a informat în scris sediul comun al OTSC că nu consideră oportun să se desfășoare astfel de exerciții militare pe teritoriul Republicii Armenia în condițiile escaladării conflictului cu Azerbaidjanul. „Aceste exerciții militare nu vor avea loc în acest an. ” a declarat și primul-ministru Pashinyan.