Luni, într-o ieșire directă la televiziune, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu inițiativa convocării pe 21 mai a Adunării Naționale în sprijinul integrării europene. În apelul său șefa statului moldovenesc a amintit de numeroasele proteste din centrul Chișinăului din ultimele luni organizate de partidul fugarului oligarh Șor. „O grupare de hoți, plătită cu bani murdari, și-a pus în plan să blocheze calea noastră europeană, drumul nostru spre pace și bunăstare.”, a subliniat Sandu.
La fel, ea a menționat că întreaga lume urmărește ce se întâmplă în Moldova. „Mulți au impresia greșită că cetățenii Republicii Moldova privesc cu nepăsare la ceea ce se întâmplă. Mulți cred, în mod eronat, că cetățenii țării noastre sunt indiferenți și nu iau atitudine. Unii încă își pun întrebarea dacă poporul nostru își dorește cu adevărat aderarea la Uniunea Europeană. Eu vă propun să le răspundem”, a îndemnat Maia Sandu și a făcut apel la toți cetățenii să se adune pe 21 mai în piața din centrul Chișinăului.
Vorbind despre misiunea preconizatei adunării din 21 mai, șefa statului a menționat: „A venit timpul ca moldovenii să arate că suntem un popor hotărât, un popor stăpân în casa lui, un popor care își poate apăra cu fruntea sus democrația, pacea și comunitățile. Eu cred că a venit timpul ca cei care sunt cu ochii pe noi, și din est și din vest, să vadă că, în clipele hotărâtoare pentru destinul nostru, suntem uniți și curajoși”.
Pentru a da amploare Adunării, Sandu a menționat că în viitorul apropiat intenționează să discute cu societatea civilă și forțele politice detaliile organizării viitoarei întâlniri. Ea a spus că indiferent de existența unor păreri diferite asupra modalităților de implementare a cursului european, acum nu este momentul pentru certuri și despărțiri. În prezent este momentul pentru unirea efortului tuturor forțelor europeniste cu scopul de a deveni parte din familia europeană. Ea a amintit că deciziile mari ale neamului au fost luate de oamenii în Piața Marii Adunări Naționale.
Primele reacții la inițiativa politică a Președintei Republicii Moldova au arătat o gamă largă de păreri. Printre acei care au salutat acest apel este răspândită opinia că Maia Sandu a purces la edificarea unui front comun al forțelor pro-europene pentru susținerea cursului integrării europene a statului moldovenesc. Alți experți sunt tentați să vadă această inițiativă prin prisma începutului timpuriu a campaniei electorale a Maiei Sandu pentru prezidențialele din 2024. Oponenții actualei guvernări din tabăra pro-rusă cataloghează acest demers ca o acțiune de PR politic pe fundalul eșecului cursului european.
Au fost nevoiți să reacționeze și liderii partidelor politice de la Chișinău. Majoritatea partidelor pro-europene s-au aliniat inițiativei prezidențiale, declarându-i susținerea și participarea la organizarea Adunării. Sunt însă și alte păreri în tabăra pro-europenilor, care acuză inițiativa Maiei Sandu de afiliere la interesele partidului de guvernământ PAS, care este învinuit de deficit de competență în promovarea integrării europene a Republicii Moldova.
O figură distinctă în corul viitorilor participanții la Adunarea din 21 mai o fac partidele politice moldovenești, în speță partidul Șor, care au anunțat că vor participa la mitingul din Piața Marii Adunări Naționale, dar cu manifestarea unei poziții aparte, de condamnare a pretinselor abuzuri ale guvernării. Printre partidele politice care refuză să participe la manifestarea din 21 mai se numără cele de orientare pro-rusă cum ar fi, de exemplu, Partidul Socialiștilor lui Igor Dodon.
Deocamdată, nu și-au expus public atitudinea în legătură cu inițiativa Maiei Sandu partidele unioniste din Republica Moldova. Participarea acestor partide la Adunarea Națională din 21 mai este evidentă în virtutea apartenenții lor politice la opțiunea europeană. Este foarte probabil, că participarea lor la eveniment va depăși limitele mesajului pro-european, centrându-se pe revendicarea unionismului în calitate de calea cea mai scurtă și sigură de integrare europeană a Republicii Moldova.
La moment, povestea politică privind inițiativa Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de a convoca pe 21 mai Adunarea Națională „Moldova Europeană” doar începe să fie scrisă. În săptămânile apropiate se vor contura definitiv pozițiile față de acest eveniment a jucătorilor de pe scena politică moldovenească, dar și a actorilor interesați din exterior. Un interes aparte acest eveniment trezește în legătură cu faptul, că în scurt timp după desfășurarea lui, la Chișinău va avea loc cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene cu prezența majorității liderilor politici europeni. În această perspectivă buna desfășurare a Adunării Naționale la Chișinău obține o conotație deosebită.