Home » Președintelui Tatarstanului i s-a interzis intrarea în Republica Moldova

Președintelui Tatarstanului i s-a interzis intrarea în Republica Moldova

by Gabriela Taranu

Luni, Serviciul Grăniceri al Moldovei nu a permis intrarea în țară a președintelui Tatarstanului, una din republicile Federației Ruse, Rustam Minihanov, care intenționa să participe la un eveniment cu tentă electorală în entitatea teritorială autonomă Găgăuzia. Minihanov însuși a relatat pentru prima dată acest lucru într-un mesaj video distribuit de presa rusă, anunțând că a fost declarat persona non grata în Republica Moldova.

După cum se cunoaște, pe 30 aprilie, locuitorii din Găgăuzia vor alege bașcanul – șeful administrației găgăuze, care va fi în fruntea autonomiei pentru următorii patru ani. Președintele Tatarstanului a sosit la Chișinău, pe 17 aprilie, la invitația candidatului pentru postul de bașcan al Găgăuziei, Viktor Petrov, și a deputatului socialist în Parlamentul Moldovei, Alexander Sukhodolsky,  cu scopul de a participa la o întrunire cu tentă electorală numită Congresul internațional „Prietenia popoarelor-2023”.

Într-o relatare pentru presă deputatul socialist a recunoscut că i-a expediat o invitație oficială lui Minihanov de participare la congres, adăugând că îl aștepta pe invitat la aeroport cu toate actele. Însă lui Minihanov „nici nu i s-a permis măcar să coboare din avion pe aeroportul din Chișinău. I-au înmânat documentul privind refuzul de intrare în Moldova”, a declarat pentru TASS Suhodolski.

Conform explicațiilor Poliției de Frontieră moldovenești, sprijinul pentru un candidat la alegerile locale nu reprezintă motiv întemeiat pentru a intra în Republica Moldova. Totodată, responsabilii moldoveni infirmă că Minihanov a primit statut de persona non-grata, remarcând ulterior că în ultimele 24 de ore a interzis intrarea „mai multor cetățeni străini”, deoarece aceștia „nu au justificat scopul călătoriei lor, au fost confuzi în mărturia lor și au furnizat informații contradictorii cu privire la scopul vizitei lor în țară.” Pe lângă aceasta, oficialitățile moldovene repetat au confirmat, că sprijinirea unui candidat la alegerile locale din țară nu este un motiv întemeiat de a vizita Republica Moldova de cetățeni străini, iar autoritățile au cerut oficialilor ruși să se abțină de la amestecul în treburile interne ale Moldovei.

De menționat că președintele Tatarstanului, Rustam Minihanov, se află sub sancțiunile Uniunii Europene, Statelor Unite și Canadei. El este președintele consiliului de administrație al concernului Tupolev, care produce bombardiere strategice pentru forțele armate ruse. În ultimile luni, Republica Moldova și-a înăsprit controalele la frontieră și nu lasă străini să intre pe teritoriul țării, inclusiv cei implicați în războiul din Ucraina.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!