Home » Fermierii moldoveni pretind compensații de la Uniunea Europeană

Fermierii moldoveni pretind compensații de la Uniunea Europeană

by Gabriela Taranu

Asociația moldovenească „Forța Fermierilor” a cerut autorităților să limiteze importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, dându-le vina pentru prăbușirea prețurilor locale – în același timp, guvernul țării nu planifică deocamdată astfel de restricții.

Într-un comunicat difuzat marți, “Forța Fermierilor” a spus că o interdicție temporară a importului de produse agricole ucrainene de către trei state membre UE ar putea duce la o creștere a importurilor în alte țări, inclusiv în Republica Moldova. Asociația insistă că prăbușirea prețurilor cerealelor și semințelor oleaginoase a falimentat deja mii de fermieri mici și mijlocii, care au fost, de asemenea, afectați de seceta de anul trecut.

Fermierii moldoveni fac apel la Ministerul Agriculturii din Moldova să se alăture negocierilor dintre țările din Europa de Est și Ucraina privind primirea de compensații de la Uniunea Europeană sau restricționarea temporară a importurilor. Totodată, Ministerul a confirmat că deocamdată nu intenționează să impună restricții asupra produselor agricole ucrainene, de genul Poloniei, Ungariei și Slovaciei. În ceea ce privește despăgubirile UE, Moldova nu le poate pretinde, deoarece nu este încă membru a Uniunii, dar Ministerul Agriculturii al Moldovei a subliniat că au transmis solicitări către principalele instituții europene, iar acum „discuțiile la nivel înalt continuă în intenția  să ajute fermierii moldoveni” în momentul când fermierii din UE vor primi compensații.

În ultimele zile, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au interzis importul de produse agricole ucrainene, iar în România există solicitări în acest sens. De asemenea, a devenit neoficial cunoscut faptul că UE intenționează să aloce 100 de milioane de euro pentru a sprijini fermierii din aceste cinci țări din cauza fluxului de produse agricole din Ucraina. Potrivit relatărilor din presă, Comisia Europeană i-a invitat la întâlnire pe miniștrii comerțului din cinci state UE, care au cerut anterior Bruxelles-ului să intervină în situația exportului de cereale ucrainene din cauza consecințelor negative pentru propriii fermieri.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!