Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova l-a convocat miercuri pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, anunțându-l că un lucrător al ambasadei ruse este expulzat din cauza „acțiunilor incompatibile cu statutul diplomatic”. „Reprezentantul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul țării noastre și este obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul ministerului moldovean de externe.
Suplimentar s-a precizat că diplomatul rus este expulzat din Moldova „pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”. Din surse informale a devenit cunoscut că diplomatului rus sancționat i s-a incriminat implicarea frauduloasă în organizarea vizitei eșuate a liderului Tatarstanului, Rustam Minihanov, în Republica Moldova.
Între timp a devenit cunoscut, că președintele Tatarstanului, luni dimineața, la bordul unui avion privat, Falcon 7X, a decolat din Kazan, capitala Tatarstanului, spre aeroportul Atatürk din Istanbul, unde îl aștepta deja un alt avion charter, închiriat de la compania turcă ACM. Acest Gulfstream IV, ceva mai modest decât Falcon 7X, a mers cu pasagerul VIP la Chișinău unde, de altfel, lui Minihanov nici nu i s-a permis să părăsească bordul avionului, el fiind nevoit de autoritățile moldovene să facă cale întoarsă.
Toată această combinație cu schimbul avioanelor de către demnitarul rus se explică prin faptul, că în prezent zborurile avioanelor rusești sunt interzise în aproape toată Europa, existând doar câteva excepții, precum Serbia și Turcia. La toate aceste complicații s-a adăugat și aflarea sub sancțiuni internaționale a lui însuși Minihanov, care a fost nevoit să recurgă la șiretlicuri cu schimbul de avioane pentru a ajunge la Chișinău. Însă încercarea de a înșela vigilența autorităților moldovene a eșuat, iar diplomatul rus care a participat la organizarea acestei călătorii cu tentă de fraudă, s-a ales cu calitatea de persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova.
Reacția Moscovei la cazul Minihanov a fost anunțată de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, care a acuzat Chișinăul oficial de o „politică anti-rusă” care, potrivit ei, „nu își găsește sprijin în cercurile largi ale publicului moldovenesc”. Se cunoaște că Minihanov se îndrepta spre Găgăuzia, o mică autonomie din sudul Moldovei, unde domnesc sentimentele pro-ruse. Găgăuzii sunt și ei o etnie de limbă turcă, înrudită cu limba tătară, pe care o vorbește Minihanov și căruia Moscova i-a încredințat misiunea de a promova interesele rusești la alegerile bașkanului Găgăuziei, care vor avea loc pe data de 30 aprilie.
Amintim că Minihanov a îndeplinit o funcție asemănătoare în timpul anexării Crimeii în 2014, când Putin i-a pus în sarcină lucrul cu tătarii din peninsulă. Atunci Moscova a fost mulțumită de munca depusă de liderul Tatarstanului, care a primit și un premiu de stat de la Putin „pentru Crimeea”. De data aceasta urma să îndeplinească o misiune similară în Găgăuzia.
Ambasada rusă la Chișinău a avut misiunea de a organiza deplasarea lui Minihanov pe ruta Chișinău-Comrat. Însă poziționarea promptă a oficialităților moldovene a compromis aceste eforturi, provocând reacție neconformă statutului diplomatic al reprezentanților Ambasadei ruse prezenți la acel moment la aeroport. În consecință, unul din diplomații ruși a fost declarat de către Ministerul moldovean de externe persona non-grata. Acum, în conformitate cu cutumele diplomatice, se așteaptă o reacție în oglindă a ministerului rus, care urmează să expulzeze un diplomat moldovean din componența Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.