Home » Războiul diplomatic dintre Chișinău și Moscova continuă

Războiul diplomatic dintre Chișinău și Moscova continuă

by Gabriela Taranu

Cum era de așteptat, tensiunile diplomatice dintre Chișinău și Moscova provocate de interdicția, din săptămâna trecută, de intrare în Moldova a liderului Tatarstanului, Rustam Minihanov, continuă. În marja acestui conflict, autoritățile moldovene l-au declarat persona non grata pe un diplomat rus acreditat la Chișinău. Cutumiar a intervenit o reacție în oglindă a Ministerului rus de externe. De la Moscova a fost expulzat un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, persona non grata fiind declarat consulul Moldovei în această țară.

Suplimentar, autoritățile ruse au declarat indezirabili pe teritoriul Rusiei mai mulți oficiali moldoveni pe motiv că ei au făcut publice declarații anti-ruse. Potrivit presei ruse, printre acei cărora le-a fost interzisă intrarea în Federația Rusă se numără un ministru și trei deputați. Indezirabili au fost declarați ministrul moldovean de Interne Anna Revenco și deputații din partidul Acțiune și Solidaritate al președintelui Mai Sandu: Oazu Nantoi, Olesya Stamati și Lilian Carp.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova a anunțat printr-un comunicat oficial, că a luat act de deciziile autorităților ruse de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, precum și de a aplica interdicția de intrare în Federația Rusă pentru unii oficiali ai Republicii Moldova. De asemenea, MAEIE și-a exprimat regretul față de aceste decizii a părții ruse și a reiterat faptul că autoritățile de la Chișinău întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!