La Chișinău a fost întocmită o „listă neagră” a cetățenilor ruși cărora li se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Despre acest lucru a anunțat premierul moldovean, Dorin Recean, care a remarcat că pe listă figurează oficiali și artiști din Federația Rusă, deveniți indezirabili în Moldova pe motiv că promovează și susțin războiul împotriva Ucrainei.
Într-o emisiune televizată, premierul moldovean a anunțat că pe listă figurează liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, omul de afaceri, Igor Chaika, printre artiști – cunoscutul interpret, Filip Kirkorov. Lista nu a fost încă dată publicității, însă s-a remarcat că nu este exclusă plasarea ei în domeniul public. “Avem o listă lungă, și vom trimite fiecare persoană din ea acasă. Federația Rusă nu poate indica ce ar trebui sau ce putem noi face. Republica Moldova este o țară liberă și suverană”, a menționat Dorin Recean.
Republica Moldova deja de mai mult timp aplică restricții de circulație pe teritoriul său pentru anumiți cetățenii ruși. Lui Kirkorov, de exemplu, i s-a interzis intrararea în Moldova încă 2022, când intenționa să depună mărturie în cazul „hoțului miliardului” Ilan Shor. La mijlocul lunii aprilie, Moldova nu l-a lăsat să intre pe șeful Tatarstanului, Rustam Minnihanov, care venea să sprijine campania electorală a unuia dintre candidații pro-ruși din Găgăuzia, regiune autonomă a Moldovei. Minnihanov este prezent pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană, Statele Unite și Canada, el fiind și președintele consiliului de administrație al asociației Tupolev, care produce bombardiere strategice pentru forțele armate ruse.
Desigur, pentru Moscova cel mai iritant este cazul includerii pe listă a Președintelui Vladimir Putin. Secretarul de presă al Președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, comentând declarația premierului Republicii Moldova, Dorin Recean, privind interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova lui Vladimir Putin, a spus că Republica Moldova „se îndreaptă rapid spre rusofobie și încearcă să devină o țară neprietenoasă pentru noi”. Peskov mai crede că Moldova a pornit „în direcția absorbției de către România”, a transmis agenția rusă, Interfax, pe 28 aprilie.
Pescov, de asemenea, a fost întrebat dacă este de acord cu spusele lui Dmitri Medvedev, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, că „Moldova ca țară nu există” pentru că „a fost vândută României”. „Le-au distrus deja limba, nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o înclinație spre absorbția de către România, vedem acțiuni menite să reducă în mod deliberat propria suveranitate și așa mai departe”, a comentat Peskov, menționând că, în opinia sa, protestele din Moldova indică faptul că populația nu este de acord cu politica autorităților moldoveneşti.
În acestea condiții, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, a anunțat despre convocarea ambasadorului Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, în legătură cu ultimele declarații ale oficialilor ruși. În comunicatul ministerului emis cu acest prilej se menționează că „MAEIE nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declarațiilor făcute astăzi de unii oficiali ruși. Dar dorim să menționăm că îl vom chema pe ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a obține o explicație cu privire la declarațiile referitoare la țara noastră”. MAEIE a calificat aceste declarații la adresa Republicii Moldova drept calomnioase.