Home » Rezultatele preliminare ale alegerilor din autonomia găgăuză. S-a votat Moscova….

Rezultatele preliminare ale alegerilor din autonomia găgăuză. S-a votat Moscova….

by Gabriela Taranu

Pe 30 aprilie, în autonomia găgăuză din Republica Moldova, un teritoriu în care simpatiile politice rusofile sunt dominante,  au avut loc alegerile bașcanului regiunii – șeful executivului de la Comrat. Potrivit datelor preliminare publicate de CEC al Găgăuziei, la urne s-au prezentat 57.019 de persoane, ceea ce a constituit prezența la vot de 57,8% din numărul total de alegători.

În primul tur de scrutin au fost angajați opt candidați, nici unul dintre ei nu a reprezentat partidele pro-europene din Republica Moldova.  Potrivit datelor preliminare, candidatul susținut de Partidul Socialist, Grigori Uzun și candidatul susținut de Partidul „Sor”, Evghenia Guțul – ambele partide de orientare pronunțată pro-rusă, au câștigat primul tur și vor merge în turul doi al alegerilor. Grigori Uzun a primit 14.849 de voturi – 26,43%, iar Evghenia Guțul a acumulat 14.836 de voturi – 26,41%.

După părerea fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, reprodusă de presa de la Chișinău, rezultatul alegerilor din Găgăuzia este extrem de periculos pentru Republica Moldova și viitorul ei european. După cum a remarcat ex-premierul, primii trei clasați în scrutin sunt oamenii pe care a mizat Moscova în aceste alegeri: Evghenia Guțul – candidatul Partidului Șor și Grigori Uzun – candidatul PSRM al lui Dodon. De asemenea, parte a coloanei a 5-a este și Victor Petrov.

Vlad Filat este de părerea, că aceste rezultate sunt efectul direct al guvernării Maiei Sandu și PAS. „O foarte proastă guvernare, țâfna cu care tratează oamenii și celelalte partide, neputința de a genera soluții la problemele social-economice care macină societatea și aroganța cu care au tratat Găgăuzia au dus la acest rezultat”, a subliniat ex-premierul.

După părerea mai multor experți, dacă pe scena politică moldovenească partida pro-europeană nu va fi capabilă să-și unească eforturile într-un singur front comun împotriva revanșei pro-ruse, rezultatul electoral din Găgăuzia riscă să se repete la nivel de Republică în următoarele scrutine electorale. Vorbind despre o asemenea perspectivă, Vlad Filat a ținut să accentueze că „sunt lăudabile felicitările și încurajările partenerilor externi, dar la vot merg doar cetățenii moldoveni, iar rezultatele din Găgăuzia arată că suntem la un pas de a rămâne cu Maia Sandu îmbrățișată de liderii occidentali, iar noi cu Șor la guvernare.

Amintim că, conform datelor preliminare, urmează a fi organizat turul doi al alegerilor în UTA Găgăuzia, unde se vor lupta candidatul susținut de PSRM, Grigori Uzun, și candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!