Ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea va avea loc la Westminster Abbey sâmbătă, 6 mai. Împreună cu el va fi încoronată și soția sa – Regina Consort Camille. Potrivit jurnaliștilor, ceremonia va costa aproximativ 250 de milioane de lire sterline. La ea au fost invitați 2.000 de oameni și a fost întocmit un program special de trafic aerian pentru oaspeții de rang înalt.
Încoronările regilor Marii Britanii s-au păstrat aproape aceleași de sute de ani. Ceremonia britanică este singurul eveniment de acest tip rămas în Europa. Participarea la această ceremonie este semnul apartenenții la cea mai selectă parte a establishmentului mondial și este râvnită de orice lider internațional. Printre cei 2.000 de participanți la ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea se vor număra, de asemenea, personalități politice cheie și lideri mondiali.
Printre numeroși lideri străini prezenți la ceremonie vor fi, de exemplu, președintele Franței, Emmanuel Macron, sau președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De la ceremonia istorică nu va lipsi, de asemenea, nici Rishi Sunak, premierul britanic. Președintele României, Klaus Iohannis, se află pe lista de invitați și și-a confirmat prezența la marele eveniment.
Cu toate acestea, președintele SUA, Joe Biden nu va participa la ceremonie, el fiind reprezentat de soția sa, Jill Biden. După cum au reamintit oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului, niciodată până acum un președinte american nu a asistat la încoronarea unui monarh britanic. Și de data aceasta tradiția nu va fi încălcată. Într-un apel telefonic, președintele Joe Biden „l-a felicitat pe rege pentru viitoarea sa încoronare” și așteaptă cu nerăbdare să-l cunoască pe viitor, se arată într-un comunicat de la Washington.
La ceremonie au fost invitați șefi de stat din țări ce au cu Marea Britanie relații diplomatice depline, precum și reprezentanți ai regatelor britanice și ai teritoriilor de peste mări. Ca și în unele alte cazuri, Casa Regală nu a inclus pe lista invitaților nume pe care nu le vrea asociate cu blazonul britanic. De data aceasta în numărul proscrișilor au fost incluși președinții Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, alături de liderii Iranului, Myanmarului, Siriei, Afganistanului și Venezuelei care au rămas și fără invitație în Marea Britanie. Se mai spune că invitațiile la ceremonie au fost trimise diplomaților de rang înalt, dar nu șefilor Coreei de Nord și Nicaragua.