Home » La Chișinău panglica Sf. Gheorghe simbolizează războiul

La Chișinău panglica Sf. Gheorghe simbolizează războiul

by Gabriela Taranu

În Republica Moldova utilizarea în public a panglicii Sf. Gheorghe este interzisă prin lege. Însă Curtea Constituțională moldovenească, sesizată de deputații socialiști pro-ruși, a dat o interpretare ambiguă acestei legi, permițând folosirea panglicii în caz dacă „ea nu propagă războiul”. Această decizia a Curții Constituționale cu privire la panglica Sf. Gheorghe provoacă situație conflictuală în societatea moldovenească, ceea ce este deosebit de alarmant în ajunul zilei de 9 mai, care tradițional, încă de pe timpurile sovietice, este marcată ca Ziua Victoriei.

Panglica Sf. Gheorghe, ca simbol al Victoriei, nu are componentă istorică bine deslușită în epoca sovietică. Mai mult, panglica bicoloră a fost pe larg utilizată în armata generalului Vlasov, un renegat sovietic care a colaborat cu armata lui Hitler. Însă panglica bicoloră a fost inventata și introdusă în uzul public ca simbol al Victoriei de către  tehnologii politici de la Kremlin deja după prăbușirea URSS. Acest simbol a venit de la Moscova, fiind extins în spațiul post-sovietic cu misiunea de a reuni în ideea unei istorii comune popoarele fostelor republici sovietice. Iar după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și, îndeosebi, după începerea războiului împotriva Ucrainei în 2022, armata rusă pe larg folosește însemnul panglicii bicolore pentru a justifica agresiunea militară împotriva statului vecin.

La Chișinău, în ziua de 9 mai, forțele pro-ruse tradițional organizează un marș stradal aglomerat, folosind din abundență simbolica războinică rusească a panglicii bicolore. Anul trecut, grație legii care a interzis folosirea panglicii sub avertismentul aplicării unor amenzi usturătoare, panglica Sf. Gherghe aproape că a fost eliminată din spațiul public. Însă în anul curent, folosindu-se de recenta decizie a Curții Constituționale, partidele pro-ruse s-au grăbit să anunțe revenirea în forță a panglicii bicolore în străzile Chișinăului pe 9 mai.

Primul la acest enunț a reacționat prim-ministrul guvernului Republicii Moldova, Dorin Recean, care a avertizat că folosirea panglicii Sf. Gherghe în spațiul public va fi sancționat de poliție. După aprecierile oficialilor de la Chișinău, panglica Sf. Gheorghe a devenit acum un simbol al agresiunii militare, ceea ce presupune că producerea, utilizarea, distribuirea și purtarea acestui simbol sunt interzise în Moldova prin lege.

Cu următoarele precizări a venit și  șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțanu, care conform NewsMaker a declarat, că poliția moldovenească va amenda persoanele care vor purta panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai, deoarece Rusia o folosește ca simbol al agresiunii împotriva Ucrainei. „Știm cu toții că această panglică este un simbol al agresiunii militare pe teritoriul Ucrainei. Pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, care a afirmat foarte clar că acțiunile autorităților din Republica Moldova sunt justificate, deoarece afișarea în public a simbolurilor folosite de armata rusă în actualul război poate creea pericol de neliniște și o amenințare la adresa securității naționale”, a spus Cernăuțanu.

Cernăuțanu a avertizat ca poliția va înregistra si va investiga orice încălcare a legii care interzice purtarea panglicii Sf. Gheorghe. Totodată, el a remarcat că este permisă purtarea panglica Sf. Gheorghe doar atunci când aceasta este element a decorațiilor militare.

De remarcat, că nu doar Republica Moldova se confruntă cu influența destabilizatoare a simbolisticii  de război ruse. Anterior, poliția estonă a avertizat că va reacționa dur la simbolurile agresiunii și propagandei de război pe 9 mai. Iar în Letonia, a fost interzisă sărbătorirea zilei de 9 mai, fiind anulate orice evenimente publice, cu excepția celor asociate cu Ziua Europei.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!