Exporturile produselor agricole din Ucraina au bulversat piețele europene, fapt ce a determinat Comisia Europeană să impună interdicția importului mărfurilor din Ucraina în cinci țări UE: Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România, menținând în același timp tranzitul acestora.
Interdicția va fi valabilă până pe 5 iunie, dar poate fi prelungită.
Valul exporturilor produselor agricole ucrainene au afectat și interesele fermierilor moldoveni. În consecință, Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova, pe 6 mai a anunțat intenția de a adera la decizia UE privind introducerea unei interdicții temporare a importurilor de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui originare din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestora. În comunicatul Ministerului se menționează că tendința de export a cerealelor autohtone este în scădere, costurile logistice au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Această situație impune fermierii moldoveni de a utiliza cât mai eficient rezervele de cereale, concomitent pregătindu-se pentru noul sezon agricol.
După cum a relatat Ministrul Agriculturii al Republicii Moldova , Vladimir Bolea, el l-a informat personal pe omologul ucrainean Nikolay Solsky despre această decizie, motivând-o că în depozitele din Moldova există o cantitate semnificativă de cereale, ceea ce îi face pe fermieri să se teamă că nu vor avea suficient spațiu pentru stocarea roadei din acest an. În același timp, Ministrul Agriculturii al Moldovei a subliniat că Chișinăul este solidar cu poporul ucrainean, care a fost supus agresiunii ruse, și este gata să poarte „un dialog constructiv cu autoritățile ucrainene” pentru a rezolva problemele fermierilor din ambele state.
Ca răspuns la restricțiile impuse de Moldova asupra exporturilor agricole ucrainene, guvernul de la Kiev pregătește un decret de interzicere a importurilor moldovenești. Despre aceasta a informat presa, Taras Kachka, Ministrul Adjunct al Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii Ucrainean, care a spus că a „informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și ar presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”. Potrivit acestuia, introducerea unei astfel de interdicții a fost deja agreată și lansată în pregătire.
Un asemenea scenariu ar afecta serios interesele comerciale ale Republicii Moldova pe piața ucraineană. Potrivit Serviciului de Stat și de Statistică Moldovean, conform rezultatelor anului 2022, importurile din Moldova în Ucraina s-au ridicat la 151 milioane USD, în special, Ucraina a importat combustibil (28 milioane USD), vin (16 milioane USD), tanin (15 milioane USD), legume și produse prelucrate (16 milioane USD), nuci (15 milioane USD) și metale feroase (10 milioane USD).