Home » Rusia reia zborurile spre Georgia. Tbilisi este în dificultate

Rusia reia zborurile spre Georgia. Tbilisi este în dificultate

by Gabriela Taranu

Pe 10 mai, președintele rus Vladimir Putin a abolit regimul de vize pentru cetățenii Georgiei și, în același timp, a ridicat interdicția zborurilor companiilor aeriene ruse către acest stat din Caucaz. Anularea obligativității de vize pentru cetățenii georgieni care merg în Federația Rusă în călătorii scurte și ridicarea, de asemenea, a interdicției zborurilor din Rusia către Georgia, care era în vigoare din vara anului 2019, este o acțiune unilaterală a Moscovei.

Se pare că această mișcare a Kremlinului a luat prin surprindere Tbilisi. Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a numit cele mai recente decizii ale Rusiei de a desființa vizele pentru cetățenii georgieni și de a anula interdicția de zbor, care a fost în vigoare în ultimii trei ani, „o altă provocare rusă”. Salome Zurabishvili a cerut convocarea Consiliului Național de Securitate și revizuirea condițiilor de intrare a rușilor în Georgia.

Spre deosebire de șeful statului georgian,  reprezentanții guvernului de la  Tbilisi au salutat decizia Moscovei și au explicat aceasta prin interesele acelor cetățeni georgieni care locuiesc în Rusia și care au avut dificultăți în a reveni acasă. În special, ministrul de Externe Ilia Darchiashvili a remarcat că orice guvern „responsabil” ar trebui să salute o decizie care va ușura „condițiile de viață” ale cetățenilor săi.

Autoritățile georgiene au mai declarat că vor permite zboruri directe ale companiilor aeriene ruse care nu fac obiectul sancțiunilor. Afirmația aparține  vice-ministrului Economiei din Georgia, Mariam Kvrivishvili, care a declarat că „Dacă se depune o cerere, toate companiile și acele aeronave care nu fac obiectul sancțiunilor vor putea opera zboruri directe către Georgia, așa cum operează în Israel, Turcia, Azerbaidjan și Emiratele Arabe Unite”. În același timp, Kvrivishvili a subliniat că autoritățile georgiene nu au eliberat încă permise pentru zboruri, deoarece nici o companie aeriană rusă nu a depus deocamdată o cerere corespunzătoare.

Ca răspuns la deciziile guvernului, activiști și membri ai celei mai mari forțe de opoziție, Mișcarea Națională Unită (MNU), s-au adunat miercuri seara în apropierea clădirii Ministerului de Externe al Georgiei. Ei au protestat împotriva politicii pro-ruse a partidului de guvernământ Visul Georgian și a declarațiilor liderilor partidului de guvernământ cu privire la deciziile președintelui Rusiei de a desființa vizele pentru cetățenii georgieni și de a restabili zborurile directe între țări.

Unul din liderii MNU, Vasil Urushadze, a declarat pentru presă, că „Alegerea clară și fermă a majorității populației georgiene este integrarea Georgiei în Uniunea Europeană, aderarea Georgiei la lumea civilizată. Și această alegere, această dorință a populației georgiene trebuie luată în considerare de guvernul georgian, iar răspunsul la provocarea rusă trebuie să fie adecvată”. Potrivit acestuia, recenta decizie a Moscovei „este o provocare rusă, un act deliberat menit să împiedice integrarea Georgiei în Uniunea Europeană”.

Statele Unite, printr-un comentariu al Departamentului de Stat, au avertizat Georgia cu privire la posibile sancțiuni în cazul în care zborurile directe către Rusia sunt restabilite, reamintind cu această ocazie despre faptul că o serie de state occidentale, inclusiv Statele Unite, interzic aeronavelor rusești să intre în spațiul lor aerian. „Dacă se vor relua zborurile directe între Rusia și Georgia, acest lucru ne va provoca îngrijorarea cu privire la posibila impunere de sancțiuni împotriva companiilor aeriene georgiene care vor deservi aeronavele aflate sub controlul importurilor și exporturilor ruse”, se specifică în comentariul Departamentului de Stat american.

Ministerul de Externe al SUA a subliniat că, având în vedere războiul pe scară largă declanșat de Moscova în Ucraina, „acum nu este momentul să aprofundăm relațiile cu Rusia. Ar fi mai bine pentru poporul georgian dacă Putin își retrage trupele de pe 20% din teritoriul Georgiei ocupat de ruși decât restabilirea zborurilor directe sau abolirea regimului de vize”, se spune în același comunicat al Departamentului de Stat.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!