Home » Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

by Gabriela Taranu

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunțat pe 15 mai că va iniția o procedură privind retragerea țării din Adunarea Interparlamentară a CSI, acest pas demonstrând determinarea Chișinăului de a părăsi definitiv și complet această organizație. Moldova este încă membră a CSI, dar în aprilie țara a început procesul de denunțare a unei serii de tratate în cadrul Comunității Statelor Independente, onorând promisiunea actualului șef al Guvernului Republicii Moldova, Dorin Recean, care la inaugurarea sa în post a promis că va începe denunțarea acordurilor încheiate în cadrul CSI.

Declarația lui Grosu este citată de mai multe agenții de presă, în care se menționează că această decizie a fost aprobată în urma discuțiilor cu cetățenii în cadrul multiplelor vizite în teritoriu, cu fracțiunea parlamentară a partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), precum și cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„În calitate de președinte al parlamentului, anunț că am inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI”, a spus Grosu.

Speakerul Parlamentului Moldovenesc a precizat că intenționează să-i comunice inițiativa premierului Dorin Recean, Guvernul urmând să perfecteze un proiect de lege pentru următoarea ședință a Biroului Permanent al Parlamentului.

Grosu a mai declarat “După ce fondatorul CSI, Rusia, a atacat în mod barbar Ucraina, această organizație nu mai poate fi numită comunitate. Acesta va fi primul pas către retragerea țării noastre din CSI, de care Moldova este separată geografic după retragerea Ucrainei.”

„Suntem gata să ne despărțim de sursa răului, războiului și a sărăciei. Timp de 30 de ani am dovedit că ne străduim pentru prosperitate și democrație și pentru un viitor mai bun. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru controlul asupra fostele republici sovietice. Mai mult nu putem rămâne la aceeași masă de negocieri cu țara agresoare”, a subliniat Grosu.

De menționat că în martie 2022, după ce a solicitat aderarea Republicii Moldova la UE, președintele Maia Sandu a declarat că țara va alege momentul să părăsească CSI atunci când Moldova va face „progrese suficiente pe calea europeană”.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!