Centrul de Contracarare a Dezinformării din subordinea Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei remarcă, că în așa-numita Republică Moldovenească Nistreană (RMN) există o grupare militară rusă extrem de restrânsă. După părerea experților militari ucraineni, acum Kremlinul nu va îndrăzni să deschidă o nouă direcție de invazie a Ucrainei din partea Transnistriei, întrucât nu are suficiente forțe acolo.
Și experții militari occidentali consideră improbabil un atac direct al trupelor ruse din așa-numita „PMN” din mai multe motive. Prima dintre ele este gruparea rusă extrem de mică din „PMN”, care însumează maximum 1,7 mii de persoane, și imposibilitatea transferului de unități suplimentare din cauza lipsei granițelor comune între Federația Rusă și Moldova.
Și forțele paramilitare proprii ale „RMN” care numără 8 mii de oameni (4 brigăzi de puști motorizate în sud, în centrul și în nordul „republicii”, echipate cu aproximativ 10 tancuri T-62, 10 lansatoare de rachete Grad, circa 15 vehicule blindate de transport de trupe și vehicule blindate), au o capacitate de luptă extrem de scăzută, iar majoritatea soldaților săi nu vor să lupte nici cu Chișinăul, nici cu Kievul.
Cu toate acestea, experții Centrului au reamintit că în timpul ultimelor atacuri rusești asupra Ucrainei, inamicul a lansat rachete și drone din diferite direcții, în special din regiunea transnistreană a Moldovei. În special, pe 14 mai, s-a efectuat simultan lansarea unor ținte aeriene necunoscute în regiunea Vinița din Marea Neagră și Transnistria. „Acum rușii joacă în mod activ „cartea transnistreană” și consideră această formațiune quasi-statală ca fiind enclava lor, folosită ca una dintre bazele pentru susținerea unui atac militar asupra Ucrainei. În primul rând, vorbim despre efectuarea de recunoașteri aeriene folosind vehicule aeriene fără pilot (UAV-uri) și transmiterea coordonatelor pentru loviturile cu rachete împotriva țintelor din Ucraina (Odessa și regiune), precum și identificarea punctelor slabe în apărarea aeriană ucraineană”, a explicat Centrul.
În consecință, în ciuda faptului că la 8 mai reprezentantul republicii separatiste la Moscova a cerut public autorităților ruse să-și mărească numărul de pacificatori militari staționați în Transnistria, este puțin probabil ca Rusia să desfășoare forțe suplimentare în zonă, având în vedere situația militară din Ucraina, dar și lipsa de armată și echipament profesional suficient de acolo. După părerea experților ucraineni, Rusia nu are forță militară necesară pentru un atac de succes asupra regiunii Odessa din Transnistria ocupată. Dacă se va încerca atacarea Ucrainei din Transnistria, atunci armata ucraineană îi va distruge pur și simplu pe ruși printr-o operațiune militară de scurtă durată.
Nici opțiunea debarcării trupelor ruse din PMN pe malul Mării Negre nu este realistă, având în vedere controlul strict al mării de către Forțele Armate ale Ucrainei. Prin urmare, Kremlinul, cel mai probabil, nu va îndrăzni acum să deschidă o nouă direcție a invaziei Ucrainei din Transnistria, se arată în analiza Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.