Home » Proteste în Georgia din cauza reluării zborurilor cu Rusia

Proteste în Georgia din cauza reluării zborurilor cu Rusia

by Gabriela Taranu

Pe 19 mai, după o pauză de patru ani, a fost efectuat primul zbor direct de la Moscova la Tbilisi, unde pe aeroportul Shota Rustaveli a aterizat avionul companiei aeriene ruse „Azimut”. Avionul a decolat de pe aeroportul Vnukovo și a aterizat în capitala Georgiei la ora locală 13:17. O delegație de politicieni și persoane publice pro-Kremlin a sosit cu primul zbor de la Moscova la Tbilisi, toți pasagerii de la bordul aeronavei companiei aeriene ruse fiind tratați cu șampanie în onoarea acestui eveniment.

Reluarea zborurilor între Moscova și Tbilisi a devenit posibilă după ce pe 10 mai, Vladimir Putin a ridicat interdicția zborurilor către Georgia pentru companiile aeriene ruse, iar pe 15 mai, a desființat regimul de vize pentru cetățenii georgieni. Decizia părții ruse a fost criticată de președintele Georgiei și de opoziția politică georgiană. Pe când Guvernul georgian a acceptat reluarea zborurilor pe motivul înlesnirii situației acelor cetățeni care întrețin relații cu Rusia.

În ziua reluării legăturii aeriene între Moscova și Tbilisi, la aeroport s-a desfășurat o acțiune de protest a opoziției georgiene și a altor oponenți ai reluării zborurilor directe către Rusia. Activiștii au întâmpinat zborul cu bannere de protest, steaguri ale Georgiei, Uniunii Europene și Ucrainei. Anterior, peste 100 de organizații neguvernamentale au acuzat autoritățile georgiene că sabotează posibilitatea obținerii statutul de candidat la UE prin reluarea zborurilor cu Rusia

Ministerul Afacerilor Interne din Georgia a răspuns protestelor cu un comunicat, prin care a avertizat că orice infracțiune va fi oprită, iar oamenii legii vor lua măsurile adecvate împotriva protestatarilor care încearcă să încalce legea. Conform Legii Georgiei „Cu privire la adunări și demonstrații”, este interzisă organizarea de întâlniri sau demonstrații în clădirile aeroportului și în teritoriile situate pe o rază de douăzeci de metri de la intrare în acestea. Mai multe echipe de polițiști au fost prezente la aeroport, fiind înregistrate și rețineri ale protestatarilor.

În special, protestatarii au invocat faptul că compania aeriană rusă „Azimut” se află sub sancțiuni ucrainene în timp ce zboară către Crimeea ocupată de ruși. Până astăzi, relațiile Ucrainei cu Georgia erau interpretate ca fiind strategice. Și acest lucru nu a fost pus la îndoială, chiar și în ciuda tuturor controverselor din ultimii ani. Însă acordarea permisiunii unei companii aeriene ruse să aterizeze la Tbilisi, în condițiile când această companie este un participant la programul de „legalizare” a anexării Crimeii ucrainene ocupate de Rusia, riscă să compromită relațiile strategice între Ucraina și Georgia.

De remarcat că deschiderea cerului între Rusia și Georgia se produce în condițiile când în documentul final al summitului Consiliului Europei din Islanda „Declarația de la Reykjavik – Uniți în jurul valorilor noastre” 46 de state membre ale Consiliului Europei au cerut Federației Ruse să retragă trupele din Ucraina, Moldova și Georgia cât mai curând posibil.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!