Home » La Chișinău a avut loc Adunarea Națională în sprijinul integrării europene

La Chișinău a avut loc Adunarea Națională în sprijinul integrării europene

by Gabriela Taranu

Pe 21 mai, la Chișinău, în Piața  Marii Adunări Naționale, a avut loc Adunarea Europeană – un amplu miting anunțat de președintele Maia Sandu, în sprijinul cursului european al Republicii Moldova. Zeci de mii de locuitori din toate raioanele Republicii Moldova au venit în capitală să susțină vectorul pro-european al țării. Piața Marii Adunării Naționale s-a dovedit a fi neîncăpătoare, manifestanții împânzind scuarul Parcului Catedralei, precum și străzile din cartierele adiacente.

Poliția moldovenească a raportat prezența la eveniment în jur de 80.000 de persoane. Mulțimii adunate s-au adresat însăși șefa statului, precum și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, venită în acest scop în Republica Moldova.

În alocațiunea sa la miting, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, că “Obiectivul nostru de țară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viață, o șansă a poporului nostru să trăiască în pace și belșug”. De asemenea, Sandu i-a mulțumit pentru participarea la miting Președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, care s-a aflat alături de ea pe scenă și împreună cu care a făcut o baie de mulțime printre zecile de mii de oameni prezenți la eveniment.

Maia Sandu a ținut să exprime aparte sentimentul de solidaritate a cetățenilor moldoveni cu Ucraina care luptă eroic cu agresorul rus. De menționat, că partea din discurs în care ea și-a declarat sprijinul și solidaritatea cu poporul ucrainean a fost rostită în limba ucraineană.

Și Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut un discurs de încurajare în fața manifestanților. „Dragi prieteni, noi trăim în vremuri de instabilitate, însă Moldova rămâne mândră. Lumea vede curajul vostru și lupta împotriva Rusiei și atrocității. Lumea vede generozitatea voastră față de ucraineni, pentru femei și copii. Țara voastră a trimis și ajutoare umanitare Ucrainei. Voi ați făcut aceasta pentru că voi credeți în valorile UE… Parlamentul European a continuat ajutorul pentru Moldova. Noi știm ce înseamnă acest moment pentru voi, iar voi îl demonstrați acum cu prezența dumneavoastră aici. Moldova nu este singură. Nu vă vom lăsa niciodată.”, a declarat Roberta Metsola.

La miting au vorbit reprezentanți ai diferitor segmente ale societății civile moldovenești în susținerea cursului european al Republicii Moldova. La finalul evenimentului, a fost adoptată o rezoluție prin care se solicită modificarea Constituției pentru a stabili printr-o normă constituțională orientarea definitivă și ireversibilă a Republicii Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană. „Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne-am adunat la 21 mai 2023 în Piața Marii Adunări Naționale, într-un moment hotărâtor pentru soarta țării, pentru a afirma aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuția, în virtutea faptului că suntem europeni, atât istoric, geografic, cultural, cât și prin valorile de temelie. Dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova îi aparține poporului Republicii Moldova”, astfel începe textul rezoluției.

Documentul cere politicienilor „să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării”.

Mitinguri de susținere a integrării europene au avut loc și în diferite localități din Republica Moldova, precum și într-un șir de capitale ale statelor UE, fiind organizate de diasporă.

De menționat că oamenii legii care au asigurat ordinea la eveniment nu au înregistrat niciun incident major, ei mulțumind, de asemenea, participanților la miting pentru cooperarea lor cu agențiile de aplicare a legii.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!