Home » Rusia trimite arme nucleare în Belarus

Rusia trimite arme nucleare în Belarus

by Gabriela Taranu

După părerea a mai multor analiști, Rusia are deja capacitatea de a lansa o lovitură nucleară oriunde de pe propriul teritoriu, așa că nu există niciun raționament militar în redistribuirea rachetelor cu focoase nucleare către Belorusia. Cel mai probabil Kremlinul își desfășoară armele nucleare în Belarus pentru a-și spori controlul asupra armatei belaruse. Acest lucru este menționat în noul rezumat al Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

De ceva timp a devenit cunoscut faptul că Rusia și Belarus au semnat un acord privind desfășurarea armelor nucleare rusești pe teritoriul belarus. Cu toate acestea, analiștii se îndoiesc că arma nucleară în sine va ajunge de fapt în Belarus. Ei afirmă că Rusia are deja capacitatea de a lansa un atac nuclear în orice parte a planetei, chiar și fără a desfășura arma însăși în Belarus. În plus, în practică, scenariul cu utilizarea armelor nucleare în ISW ​​​​este considerat extrem de puțin probabil.

În același timp, analiștii au atras atenția asupra cuvintelor ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a subliniat că Rusia va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice dacă acestea ar fi dislocate în Belarus. De asemenea, Șoigu a promis că va trimite trupe rusești suplimentare în Belarus pentru a dezvolta infrastructura militară, a extinde pregătirea comună de luptă și a desfășura activități de informații în apropierea granițelor „Statului Uniunii Rusia-Belarus”.

Încă la sfârșitul lunii martie a acestui an, Vladimir Putin a spus că în Belarus a început deja construcția unui depozit special pentru arme nucleare tactice. Proiectul este programat să fie finalizat până la 1 iulie. “Desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus necesită atât infrastructură militară semnificativă, cât și capacități de comandă și control rusesc asupra unităților forțelor armate din Belarus. Probabil că Kremlinul intenționează să folosească aceste cerințe pentru a subjuga în continuare sfera de securitate din Belarus Rusiei”, consideră ISW.

Pe 25 mai, miniștrii apărării din Rusia și Belarus au semnat documente privind procedura de păstrare a armelor nucleare nestrategice pe teritoriul belarus. În același timp, Alexandru Lukașenko a spus că armele nucleare au început deja să fie transferate din Rusia în Belarus.

Purtătorul de cuvânt a lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia va interveni în cazul unui pericol pentru regimul președintelui belarus, Alexandru Lukașenko, transmite Pravda, citând agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.„Această țară vecină [Belarus − n. aut.] este partenerul, aliatul și statul nostru fratern. Desigur, Federația Rusă are obligații în ceea ce privește asigurarea securității Belarusului, ceea ce vom face în fața unei amenințări atât de evidente”, a spus Peskov.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!