Home » Republica Moldova trimite trupe la exerciții internaționale în România

Republica Moldova trimite trupe la exerciții internaționale în România

by Gabriela Taranu

Contingentul armatei moldovenești va participa la exercițiul multinațional „Sabre Guardian 2023”, care se desfășoară în România în perioada 29 mai – 9 iunie. Acest lucru l-a raportat publicația de la Chișinău Newsmaker.

Este vorba despre militarii brigăzii motorizate de pușcași ce poartă numele lui Stefan cel Mare, ei urmând să se antreneze împreună cu 10 mii de militari din 12 țări: Albania, Bulgaria, Italia, Franța, Grecia, Macedonia de Nord, România, Muntenegru, SUA, Polonia, Portugalia și Olanda. Exercițiile se vor desfășura pe poligoanele militare de antrenament din șase județe ale României și au ca scop îmbunătățirea interoperabilității la nivel multinațional.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova notează că participarea contingentului armatei moldovenești la „Sabre Guardian 2023” se va desfășura în conformitate cu planul de activitate externă pentru 2023. Militarii moldoveni vor pleca în România pe 29 mai, în cadrul unui convoi de tehnică militară.

Deplasarea militarilor moldoveni în România are loc după ce în luna mai, în orașul moldovenesc Bălți au avut loc exerciții militare comune ale forțelor armate ale Moldovei și României.

După cum se știe, Republica Moldova este un stat neutru, dar nefiind membru NATO  cooperează cu Alianța. Oficialii moldoveni numesc aderarea țării la UE ca pe un factor de securitate pentru stat, apreciind că  statutul de neutralitate nu este suficient pentru a proteja Moldova de pericole militare.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!