Home » Moldova este gata pentru desfășurarea summitului liderilor europeni

Moldova este gata pentru desfășurarea summitului liderilor europeni

by Gabriela Taranu

Moldova este gata să găzduiască cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie, pe teritoriul unei crame de lângă Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, susținută de UE. Se declară că această platformă de cooperare nu este o alternativă la extinderea UE. Primul summit al Comunității Politice Europene a avut loc la Praga în perioada 6-7 octombrie anul trecut.

Până acum, aproape toți cei 47 de lideri a statelor europene și a instituțiilor europene și-au confirmat participarea la summitul de la Chișinău, în special președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul spaniol Pedro Sanchez, prim-ministrul britanic Rishi Sunak, prim-ministrul italian Georgia Meloni, președintele României Klaus Iohannis.

Oficialitățile de la Chișinău nu au dezvăluit public participarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski la summit, invocând motive de securitate. Acest lucru a fost declarat luni de ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco, la postul ProTV de la Cișinău. După cum a menționat Revenco, informațiile despre participarea președintelui ucrainean la summit „trebuie clasificate în legătură cu securitatea domnului Zelensky”.

În cadrul summitului de la Chișinău, liderii europeni vor discuta despre eforturile comune pentru pace în contextul războiului din Ucraina și al crizelor aferente, apărarea democrației, întărirea securității energetice și reziliența statelor europene.

Nemijlocit evenimentul, la care vor fi prezenți lideri din toate țările europene și din instituțiile UE, va avea loc la Crama Mimi, cunoscută și sub numele de Castelul Mimi, care este situat în satul Bulboaca, la 40 de kilometri de capitala Chișinău.

În perioada desfășurării summitului oficialitățile moldovenești au avertizat cu privire la restricții în operarea transportului, spațiul aerian va fi închis, iar unele trenuri internaționale nu vor circula. Potrivit relatărilor din presă, autoritățile moldovenești au reparat de urgență drumul spre Bulboaca, pe unde urmează să se deplaseze de la aeroportul din Chișinău cortegiile înalților oaspeți.  Costul lucrării este estimat la 225,7 milioane de lei (peste 10 milioane de euro). Este vorba despre repararea a aproximativ 30 km de drum pe ruta Chișinău – Tiraspol în direcția Bulboaca.

La Chișinău și în suburbii sunt operate restricții de circulație, iar măsurile de securitate întreprinse sunt fără precedent.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!