În prima zi de vară, 48 de lideri, președinți și prim-miniștri europeni s-au adunat la un summit în micul sat moldovenesc Bulboaca, situat lângă granița Transnistriei ocupată de ruși și la doar 22 de kilometri de granița cu Ucraina. Lucrările summitului s-au desfășurat în incinta Castelului Mimi, o cramă impozantă, renovată recent și prefăcută într-o prestigioasă locație turistică din Republica Moldova.
Reuniunea liderilor Comunităţii Politice Europene (EPC) este un summit cu totul special. Istoria lui începe doar să fie scrisă, întrunirea având loc abia pentru a doua oară. Primul summit a avut loc anul trecut la Praga și a fost combinat cu summitul obișnuit al UE. Atunci la Praga s-a decis că Moldova va fi următoarea gazdă a celei de a doua întâlniri a liderilor europeni.
Formatul EPC a fost conceput prin inițiativa președintelui francez Macron ca un fel de întrunire geopolitică a Uniunii Europene și a vecinilor săi de pe continentul european. Membrii UE și vecinii ei fac parte din EPC pe picior de egalitate. Din start, Rusia și Belarus au fost excluse din ecuația EPC. Printre vecinii UE sunt state care și-au declarat intenția de a se integra în comunitate (cum ar fi Ucraina, Moldova, Georgia) dar sunt și state care nu se conduc de un asemenea obiectiv (cum ar fi Azerbaidjan); există state în mod deschis anti-ruse și prieteni nedisimulați ai Kremlinului (de exemplu Serbia sau Ungaria), și cei care încă mențin „neutralitatea” (cum ar fi Elveția).
Deci, EPC se prezintă ca o colectivitate de state, multe dintre ele unite doar de geografie.
În cadrul reuniunii șefii de state și lideri de guverne au discutat aspecte importante despre securitate și pace, dezvoltarea infrastructurii economice și sociale în spațiul european şi rezilienţa în faţa ameninţărilor produse de războiul din Ucraina. Totodată, oficialii europeni au reiterat solidaritatea cu Ucraina și sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării angajamentelor asumate în calitate de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană. O importanță aparte au avut întâlnirile față în față cu colegii, discuțiile de grup ale președinților și prim-miniștrilor, precum și alte formate de conversații sincere care au avut loc fără prezența presei. Efectele acestor dezbateri se vor face simțite în timp. Deosebit de importante aceste discuții informale au fost pentru președintele ucrainean Vladimir Zelensky, el fiind alături de Maia Sandu cele mai mediatizate figuri ale summitului din Moldova.
Vizita în persoană ale lui Zelensky la summit nu a fost anunțată oficial până în ultimul moment din considerente de securitate. Popularitatea internațională, precum și popularitatea în Moldova a lui Zelensky este foarte mare, el devenind primul lider pe care Sandu l-a întâlnit la Mimi și cu care a mers la o convorbire separată pentru a avea timp să negocieze înainte de sosirea altor oaspeți.
Pentru președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, summitul este o realizare imensă, iar faptul că Moldova și-a demonstrat capacitatea de a găzdui o întrunire cu atât de mulți lideri de state este greu de subestimat.
Chiar dacă în cadrul summit-ului nu au fost adoptate decizii oficiale, totuși importanța lui simbolică are un impact de imagine major pentru Moldova și liderul ei politic. Summitul EPC, cuplat ca efect cu evenimentul Adunarea Națională „Moldova Europeană” din 21 mai curent, devine un factor de unificare pentru societate moldovenească, care a ales calea integrării europene. Prin aceste realizări, Maia Sandu își consolidează rolul de lider politic al Republicii Moldova, cimentându-și șansele de a fi realeasă la următoarele alegeri prezidențiale.
Următoarele reuniuni ale Comunității Politice Europene vor avea loc în Spania și Regatul Unit.