Africa de Sud acordă imunitate diplomatică generală tuturor liderilor care participă la un summit în luna august, ceea ce înseamnă că Vladimir Putin ar putea să călătorească la Johannesburg și să nu se teamă că țara acționează în baza unui mandat penal internațional pentru arestarea sa. De aici putem trage următoare concluzie, și anume, se încearcă consolidarea economică pentru un grup de țări care dețin 45% din populația lumii, dar și un PIB de 28 trilioane de dolarii.(aici vorbim de PIB-urile adunate pentru cele 5 țări.
De subliniat că, oficialii sud-africani au insistat că oferta de imunitate, publicată într-un jurnal guvernamental, ar putea să nu depășească mandatul de arestare al ICC. În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi supusă presiuni și, eventual, forțată să aplice o cerință legală, pentru a-l aresta pe Putin.
Africa de Sud găzduiește un summit al grupului Brics: Brazilia, China, India, Rusia și Africa de Sud, în august, iar pentru aceasta un comitet de organizare al evenimentului, format din miniștri de externe, urmează să aibă loc joi. Eveniment ce se va desfășura pe durata a două zile, timp suficient pentru a se pune la punct toate detaliile.
„Acesta este o conferire standard de imunități pe care o facem pentru toate conferințele și summiturile internaționale desfășurate în Africa de Sud, indiferent de nivelul de participare”, a declarat marți Departamentul de Afaceri Externe. „Imunitățile sunt pentru conferință și nu pentru anumite persoane. Acestea sunt menite să protejeze conferința și participanții săi de jurisdicția țării gazdă pe durata conferinței.” Aceasta este declarația oficială a africanilor pentru a clarifica speculațiile din jurul acordării imunității pentru președintele rus. În aprilie, președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a numit un comitet interministerial condus de vicepreședintele său, Paul Mashatile, pentru a analiza modul în care legea se aplică unei vizite a președintelui rus. Guvernul analizează formularea Statutului de la Roma, carta care a instituit CPI, pentru o lacună care să-i permită lui Putin să participe fără ca Africa de Sud să fie nevoită să-l aresteze. Acest lucru ne arată cât de importantă este vizita lui Putin pentru Africa.
Articolul 98 din Statutul de la Roma ICC prevede: „Instanța nu poate da curs unei cereri de predare sau de asistență care ar cere statului solicitat să acționeze în contradicție cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional cu privire la statul sau imunitatea diplomatică a unei persoane… un stat terț, cu excepția cazului în care instanța poate obține mai întâi cooperarea acelui stat terț pentru ridicarea imunității.” Unii spun că această formulare oferă Africii de Sud șansa de a-l invita pe Putin și de a nu avea nicio obligație să-l aresteze. O dispută similară a avut loc în 2005, când președintele sudanez de atunci, Omar al-Bashir, a venit în Africa de Sud. El a părăsit rapid țara, deoarece a devenit din ce în ce mai probabil ca înalta instanță din Africa de Sud să fie dispusă să decidă că trebuie să fie arestat.
Rusia și-a intensificat eforturile de a consolida legăturile cu Africa pentru a ajuta la compensarea răcelii în relațiile cu Occidentul provocată de invazia sa a Ucrainei și are în intenție să organizeze un summit Africa-Rusia la Sankt Petersburg în iulie. Nu este clar încă dacă Putin ar fi dispus să salveze Africa de Sud de dilema diplomatică, neparticipând personal. Kremlinul a declarat marți că Rusia va participa la „nivelul corespunzător”. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, este deja programat să participe la întâlnirea de organizare.
Grupul BRICS al marilor economii emergente este văzut din ce în ce mai mult ca un rival al grupului G7 al țărilor industrializate occidentale. Lucru ce începe să sperie din ce în ce mai multe țări care și-ar dori să aibă relații economice cu cele 5, dar sunt ținute departe de apartenența la diferite alianțe economice, și nu numai.
Întrebat la o conferință de presă despre posibilitatea unui mandat de arestare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Desigur, contăm pe un minim strict de înțelegere că țările partenere într-un format atât de important să nu fie ghidate de astfel de decizii ilegale”.
Africa de Sud a fost acuzată că a jucat un oarece rol în invazia Ucrainei de către Rusia. Ambasada SUA a susținut recent că Africa de Sud a trimis arme în Rusia. Sprijinul pentru Rusia în cadrul ANC aflat la guvernare este puternic și se datorează rolului Uniunii Sovietice în opunerea colonialismului.
Notificarea guvernului despre imunitate, care a fost publicată luni, a fost un protocol de rutină pentru a proteja conferința, a spus ministerul de externe, adăugând: „Aceste imunități nu anulează niciun mandat care ar fi putut fi emis de orice tribunal internațional împotriva oricărui participant la conferință.”
Reamintim că BRICS de ceva vreme a început să funcționeze, la propriu, țările participante la acest proiect având relații economice din ce în ce mai consistente. Dacă ne gândim că, cu aproape 10 ani în urmă, acest proiect al BRICS părea o utopie, acum, după o perioadă foarte scurtă de timp, dar și împinși de la spate de decizii neclare la nivel occidental, conceptul a devenit realitate și are o eficiență foarte ridicată.
Nu trebuie neglijată deloc această construcție, ci trebuie chiar abordat subiectul de parteneriat viitor pe viitoare sectoare.
Rămâne de văzut cum vor înțelege factorii de decizie ai Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii să se raporteze la BRICS. Un subiect fierbinte pentru viitor.