Home » 65% dintre români consideră că Rusia a atacat Ucraina

65% dintre români consideră că Rusia a atacat Ucraina

by Gabriela Taranu

Un think tank internațional cu sediul la Bratislava, GLOBSEC, a realizat un studiu sociologic reprezentativ în opt țări din Europa Centrală și de Est și, de asemenea, și-a comparat rezultatele cu un sondaj similar realizat în urmă cu un an, în a doua jumătate a primăverii anului 2022. Studiul a acoperit Polonia, Lituania, Letonia, Republica Cehă, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

Analiza evoluției opiniei publice în țările menționate în raport cu războiul din Ucraina arată că în Polonia și republicile baltice se păstrează cea mai negativă atitudine față de Rusia. În societatea românească percepția războiului din Ucraina este mai puțin critică față de Rusia, apropiindu-se de cea a cehilor, înregistrând 65% și 71%. Cea mai îngrijorătoare situație din societăților intervievate se atestă în Bulgaria și Slovacia.

Pe parcursul anului, în majoritatea țărilor studiate, ponderea celor care sunt de acord că Rusia este în primul rând responsabilă pentru atacul asupra Ucrainei a crescut sau a rămas aproape neschimbată.

Anul trecut, a existat un singur stat în care mai puțin de jumătate dintre cetățeni au susținut o astfel de opinie – acesta este Ungaria (48%). Acum societatea maghiară s-a răzgândit considerabil, mai mult de jumătate cred în atacul fără temei al Federației Ruse – 54% dintre maghiari.

Totuși, indicatorii altor două state, Slovacia și Bulgaria, s-au dovedit a fi în scădere îngrijorătoare.

În Bulgaria, credința în vinovăția Federației Ruse pentru atacul asupra Ucrainei a scăzut de la 50% la 46%, în Slovacia dinamica este și mai dramatică- această cifră a scăzut de la 51% la 40% și a devenit cea mai mică dintre statele studiate.

Președintele Slovaciei și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la întărirea sentimentului pro-rus în țara sa. Reamintim că recent serviciile de informații slovace au demascat încercarea Rusiei de a influența  viitoarele alegeri parlamentare, care sunt programate pentru septembrie.

Sondajul de opinie a arătat o dinamică volatilă a opiniei publice a anumitor societăți europene despre cine este vinovat de războiul din Ucraina.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!